Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
16.12.2016 / 12:03

Neslihan KABAOĞLU

Nası yani Hasbro?

Kadınları araç olarak kullanan markalardan nefret ediyorum, üstüne bir de tecavüzü meşrulaştıranlardan daha da nefret ediyorum.

Sert bir giriş mi oldu?
Özellikle kadınlara dönük, bitmek tükenmek bilmeyen kötülüklerin yaşandığı bir dünyada, bir markanın bundan fayda sağlamaya çalışması karşısında, başka nasıl hissedilebilir?

Reklamda tecavüz vurgulaması…

Çoğumuzun evinde bulunan, oynamaktan zevk aldığımız çeşitli oyun türleri olan bir marka, Hasbro. ABD merkezli bu şirket, Türkiye’de yayınlanmak üzere bir yılbaşı reklamı hazırlamış.

Yeni yıla girilecek o akşamı evde geçirmek isteyenler için, iyi bir alternatiftir, ev oyunları. Ve aralık ayında, bu konseptte bir reklam hazırlamak gayet mantıklı.

Evinde geçirmek isteyenlere oyun önermek tamam da o geceyi evde geçirmeye zorlamak neden? Marka, “evinizde geçirin bizim oyunlarımızla daha çok eğlenirsiniz” gibi bir vurgulama yapıyor, hatta dışarıda gereksiz yere çok para harcanacağını anlatmaya çalışıyor. Ama kullandığı dil, üslup, müzikler ve hatta reklam sonundaki “tecavüzcü Coşkun” işin tadını kaçırmış.

Tecavüz, taciz konuları, bu kadar basit mi? Bu konunun böyle meşrulaştırılması, hepsini bir kenara bırakın, cinsel istismar yaşayan insanları rahatsız etmez mi? Mevzu öyle hassas ki sadece sosyal fayda sağlamak amacıyla kamu spotlarında işlenebilir.

Rol alanlardan biri kadın…

Böyle bir reklamda yer alan oyuncuları da şaşkınlıkla izledim, üstelik biri kadın. Vestiyer kadın, o rahatsız edici üslubuyla, “üstündekileri verince sen de gevşeyeceksin” söyleminde bulunurken, hiç mi rahatsız olmamış acaba?

Change.org’da imza kampanyası…

Hasbro’nun reklamı yayından kaldırması için, Change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Cinsel istismar konusunun normalleştirilerek ekrana getirilmesinin yanlış olduğu ve reklamda yer alan meslek gruplarının rahatsız olabilecekleri vurgulandı. Kısa sürede 2.870 adet imza toplanan kampanya başarıyla sonuçlandı.

Reklam yayından kaldırıldı…
Bana göre iş işten geçti ama sonunda firmadan bir açıklama geldi:

“Yılbaşına özel hazırladığımız kampanya videomuza gelen geri bildirimleri tek tek takip ediyoruz. Oluşan hassasiyeti dikkate alarak videoyu yayından kaldırdığımızı ve gelinen noktadan büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isteriz. Rahatsızlık duyan herkesten özür dileriz.”

Böyle hassas bir konunun, böyle meşrulaştırılarak karşımıza getirilmesinin tekrar yaşanmamasını diliyorum.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar