22.09.2016 / 16:07

Duygu ÇAVDAR

Müzikteki Geçmişe Dönüş: Kadıköy Plak Günleri

Bazı konularda eninde sonunda tarihin tekerrür ettiğini son zamanlarda daha çok görüyoruz. Örneğin “Vintage” kisvesi altında modada bir geçmişe dönüş markaların kreasyonlarında kendini açık bir şekilde gösteriyor.

 Bunun yanında müzikte de, moda kadar olmasa da geçmişe dönüşün söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. İçinde bulunduğumuz dijital çağın motifleri içerisinde artık CD’ler dahi doğru düzgün müzikseverlerin ilgisini cezbedemezken, plaklara olan talep, müzik tarihinin tozlu raflarından kendisini göstermeye başlamış durumda. Ünlü sanatçıların albümlerini

CD’lerin yanında plaklarla sunmaları bunun bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Kadıköy Belediyesi de müzikteki bu geriye dönüşü fark etmiş olacak ki, tam da bu ruha uygun olan bir etkinlik düzenliyor. Bu yıl ilki yapılacak olan ‘Kadıköy Plak Günleri’ 24 – 25 Eylül

2016 tarihlerinde Moda’da gerçekleşecek. İstanbul’daki önemli plakçıların bir araya geleceği etkinlik, Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilecek.
Sohbetten, plak okuma etkinliklerine, plak değiş tokuşundan, DJ performanslarına kadar çeşitli aktivitelerin söz konusu olacağı organizasyonda, sanatçıların akustik performanslarına da yer verilecek.

Programın sohbet kanadında, Güven Erkin Erkal, Mehmet Tez, Murat Meriç, Cemal Ünlü gibi müzik araştırmacısı olarak da nitelendirebileceğimiz deneyimli isimler yer alacak. Mete Avunduk ve Ozan Maral ise DJ performansları ile katılımcılarla buluşacak. Plak Günleri’nin konser ayağında ise Cenk Taner, Taner Öngür, Özge Fışkın, Cihan Mürtezaoğlu ve Nil İpek dinleyicilere hoş saatler yaşatacak.

Bir müziksever olarak, Kadıköy Belediyesi’nin düzenleyeceği bu etkinliğin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini ve festival tadında bir seyir göstermesini umut ediyorum. Ayrıca bir belediyenin sosyal ve kültürel alana da temasına güzel bir örnek oluşturması bakımından, bu etkinliği takdir ettiğimi de söylemeden geçemeyeceğim. Siyasi ivmenin toplumsal ve kamusal alanda üst seviyelerde olduğu şu günlerde, yerel yönetimlerin bu tür kültürel aktivitelere ilgi duyması ve uyandırması siyasi olanın ötesinde toplumsal birlikteliğin bir göstergesi olması bakımından büyük önem arz ediyor.

Bireyleri ve toplumları biçimlendiren, aynı zamanda da bireylerin ve toplumların biçimlerini yansıtan bir unsur olarak müziği toplumsal olanın herhangi bir parçasında görmeye ve hissetmeye ihtiyacımız var. Bu nedenle Kadıköy Plak Günleri’ndeki havayı şöyle bir koklamak tüm müzik severlere iyi gelecektir.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Nobel’in Bob Dylan Bombası - 21.10.2016
>> Facebook’a Trending Topic özelliği - 01.09.2016
>>  Çin’de robot garsonlar işten çıkarılıyor, Konya’da ise gittikçe benimseniyor - 21.04.2016
>>  Tüketiciye 29 Şubat Bayramı - 03.03.2016
>> Facebook’un dondurma sansürü - 18.02.2016
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar