Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
21.01.2017 / 12:42

Neslihan KABAOĞLU

Metro reklamında “Evet” “Hayır” oyunu…

Türkiye’de başkanlık sistemine geçilsin mi geçilmesin mi, tartışmalarının yaşandığı şu günlerde, dikkat çeken bir reklam yayına girdi. Gergin geçen meclis toplantılarının yanı sıra, “Evetçiler” ve “Hayırcılar”

Ortam bu durumdayken, geçtiğimiz hafta Metro Market’in dikkat çeken bir reklamı yayınlandı.

Üretimden başlayan süreçler…

Reklamda; balıkçılar, çiftçiler, aşçılar, güzel bir yemek tabağı hazırlamak için emek veriyor ve en iyisini bulabilmek için, uygun olmayan ürünlere “hayır” diyor. Tüm bu emekler ve hayırlar sonucunda da ortaya, şık ve lezzetli bir yemek tabağı çıkıyor. Yemeği yiyen kadın, büyük bir zevkle “evet” diyor. #kolayvazgeçmeyenler hashtagiyle yayınlanan reklam, “bu hayırlar olmasaydı bu evet olmazdı” söylemiyle bitiyor.

İşte bu senaryoyu içeren reklamın, bu ortamda yayınlanması, subliminal mesaj içerdiğine dönük eleştirilere neden oldu.

Reklamla ilgili kaç paylaşım olmuş…

Metro Market’in yeni reklamıyla ilgili, sosyal medyada nasıl paylaşımlar olmuş araştırdım. MTM Medya Takip Merkezi’nin yeni dijital medya çözümü Digilup’un tarama sonuçlarına göre 415 paylaşım yapılmış. Aynı sistemden aldığım diğer analizlere göre paylaşım yapanların, %70,2’si erkek, %29,8’i kadın . Ve 415 paylaşım, 801 bin 500 kişiye ulaşmış.

Yorumlar farklı…

Reklamda sık sık hayır kelimesinin geçmesi hatta bir kalite kontrol cihazında “hayır” tuşuna basılması, “evetçiler” tarafından manidar bulundu. Hayırcılar ise Metro Market’in bu kelimelerle yaptığı “oyunu” anlamlı buldu.

Başka görüşlere göre de reklamın sonundaki “evet” vurgusu, “hayır” ların iyi bir sonuçla “evet” e dönüşmesi, dikkat çekiyor.

Olumsuz yorumlar çoğunlukta…

Digilup’un analizlerine göre, reklamı eleştirenler çoğunlukta. Çok fazla reklam yapmayan bir markanın, bu süreçte böyle bir reklam kampanyası başlatması, tepkiye yol açmış. Paylaşımların duygu analizine baktığımızda; 353’ü nötr, 51’i negatif, 11’inin pozitif olduğu görülüyor.

Markadan #kolayvazgeçmiyoruz açıklaması…

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, yeni reklam kampanyasıyla ilgili açıklamasında, Türkiye’ye duydukları güvenin altını çizdiklerini belirtti. Özerkan, “Yeni reklam kampanyamız, Türkiye’ye olan inancımızın en somut göstergelerinden biridir. Biz Metro olarak, yerel değerlerimize, üreticimize, emeğe, özveriye sahip çıkmaya devam ediyoruz. Değerlerimizden, emek vermekten, yerellikten, üreticimizden, damak tadımızdan kolay vazgeçmiyoruz” dedi.

İşte Fatih Kızılgök’ün yönettiği ve Tayanç Ayaydın’ın seslendirdiği o reklam:

 

 
YORUMLAR
  • EVETİS AJANS 2017-01-31 15:25:31

    Bunu bir Ajans Sahibi olarak söylüyorum ; Metro yıllardır aylık reklam gider tablosunu 10 TL bile göstermiyorken , nasıl oluyor da Türkiye ve Türk Milletinin geleceğini etkileyecek bir referandum da muhalefet yapabilmek,insanların bilinçaltına''hayır''ı işlemek adına trilyonlarca tl harcıyor? EVET

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
2050 yılına gelindiğinde…
Tüm Yazarlar