Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
10.03.2017 / 12:32

Neslihan KABAOĞLU

Kadınlar Filli Boya’yı uçurdu…

Geçen hafta, Kadınlar Günü’nde markalardan beklentimi yazmıştım, bu hafta da markaların Kadınlar Günü’ne özel reklamlarını inceledim. O güne özel; market, kozmetik, ev aletleri gibi birçok markada indirimler, kampanyalar yer aldı. Haliyle markalar da bu kampanyalarını reklamlarla duyurdu. Bu organizasyonlara olan negatif bakışım hala aynı.

Ve bir talepte bulunmuştum. O güne özel, kadının toplumdaki yerini anlatan reklam filmleri hazırlansa, marka daha çok dikkat çeker. Gördüm ki farkındalık artmış; kadınların eğitimine, iş hayatına katılmasına, hayatın içinde karşılaştığı zulümlere değinen ve kişisel gelişimine katkıda bulunan reklam filmleri yayınlanmış.

Filli Boya’dan büyük çıkış…

Filli Boya’nın; kadınlar gününe özel reklam filminde, dünyanın kadına bakış açısını eleştiren birçok mesaj yer alıyor.

3 Mart itibariyle “Anca Beraber Kanca Beraber” sloganıyla kısa versiyonları yayınlanan ve 7-8 Mart Saat 21:00 için duyuruda bulunan filmleri izlemeye başladık önce.

Sadece büyükşehirlerden değil, Anadolu insanının da kadınlar ve kız çocukları ile ilgili olumlu düşünceleri ekrana getirildi. Reklam öyle samimi öyle içten hazırlanmış ki verdiği mesajlar, insanın beynine işliyor.

Atatürk vurgusu…

Filli Boya; kız çocuklarının eğitiminden evlendirilmesine, kadınların gülmesinden hamileyken dışarı çıkmamasına, kadına şiddetten kıyafet seçimine, kadınların karşılaştığı tüm sorunlara değiniyor. Reklam filminde çizilen “güçlü kadın” profilinin ve bunu Cumhuriyet ile Atatürk’ün başlattığının da altı çiziliyor.

Markanın görünürlüğü arttı…

Sosyal Medya ölçüm sistemi DigiLUP verilerine göre, Filli Boya bu reklamla, son 1 haftada 205 bine yakın paylaşımla sosyal medyada yer aldı. Önceki haftaya kıyasla verisini %14 bin arttıran marka, bu paylaşımlarla 897 bin 400 beğeni, yorum, paylaşım aldı ve yaklaşık 466 milyon kişiye erişim sağladı. Markayı, bu çıkışıyla övenlerin yanı sıra, muhalefet bir yaklaşım içerdiği yönünde olumsuz yönde eleştirenler de oldu.

Sadece çalışan kadınlara mı?

Bugüne özel diğer markaların reklamlarında da “kadının gücüne” değinildi. Ford, Opet, Lcwaikiki, Garanti Bankası, Peugeot gibi birçok marka, bünyesinde çalışan kadınları ve ne kadar kıymetli olduklarının altını çizdi.

Çalışan kadınlar, nedense çalışmayan bazı kadınlar tarafından, “otur evinde çocuklarına bak” diye eleştirilir. Biz çalışan kadınlar da “aslında bunun ne kadar zor olduğunu” pek anlatamayız. Açıkçası bu durumdan üzüldüğüm zamanlar oldu. Ama yine de Kadınlar gününde sadece çalışan kadınları hatırlatmak, kadınlara sadece çalışmakla hayatın içinde olabileceklerini vurgulamak yanlış. Söz konusu emek ise kadın evinde de oldukça fazla emek vermekte.

Ecobella kadın-erkek ilişkilerine değindi…

Tam da bu noktada Ecobella’nın reklam filmini hatırlatabilirim. Ecobella, ünlü oyuncularla hazırladığı reklam filminde, kadınların evinde, işyerinde, trafikte yani her yerde erkeklerden gördüğü zulmü anlattı.

Finansbank hatırlattı…

Finansbank’ın 8 Mart’a özel reklam filminde, kız çocukları ile her yaştan kadınlar, hayattan anladıklarını anlatıyor. “Anladıkça anlaşırız” sloganıyla ekrana gelen film, duygu yüklü, hepsinin ağzından hayata dair mesajlar dökülüyor. Yalnız, reklamın sonunda, reklamda konuşan herkesi aynı karede görseydik hoş olabilirdi.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar