26.08.2015 / 11:55

Halef R.  VAYIS

Japon köpeğin hikayesi…

Hachiko’nun sahibine duyduğu efsanevi bağlılık, dostluğa sadakatin sembolüdür. Onun her akşam sahibini beklediği yerde insanlar, dostlarıyla buluşurlar…

 

Hachiko, 1923’te Japonya’nın Odate şehrinde, çiftlikte dünyaya gelen cins bir köpektir.

Günümüzde bile sahibine olan sadakatiyle hatırlanır ve Japonya’da “güvenilir, sadık köpek Hachiko” diye bilinir.

Tokyo Üniversitesi’nde profesör olan Hidesaburo Ueno, 1924’te Hachiko’yu Tokyo’ya getirir. Köpek, her gün sabah işe giderken sahibine istasyona kadar eşlik eder ve akşam dönüşte yine aynı istasyonda karşılar.

1925 yılında profesör üniversitede kalp krizi geçirir, akşam dostuyla istasyonda buluşamaz.

Sahibi öldükten sonra Hachiko başkasına verilir ama o kaçar ve eski sahibini görmek için defalarca evine gelir. Göremeyince artık orada yaşamadığını anlar. Onu her akşam karşıladığı Shibuya istasyonunda beklemeye başlar.

Köpek ve sahibini beraber her akşam aynı saatlerde orada görmeye alışkın olanlar, Hachiko’yu tanırlar ve ona şefkat göstererek her gün karnını doyururlar.

On yıl boyunca bu böyle devam eder. Sahibinin geldiği saatteki trenden inmesini beklemek için, Hachiko on yıl boyunca her gün istasyonun kapısında bekler.

Profesörün öğrencilerinden biri, Hachiko’dan etkilenir ve Japonya’da yetişen bir cins olan Akita’ları araştırır. Hachiko dahil, Japonya’da yalnızca otuz tane safkan “Akita Inu” olduğunu saptar. Sonrasında sürekli Hachiko’yu ziyaret eder ve onun hakkında yazılar yazar.

1932’de Tokyo’nun en büyük gazetelerinden birinde yazdığı bir yazıdan sonra Hachiko, ülke çapında ün kazanır. “Akita Inu” cinsine bilinçlenme başlar.

 

Hayatı filme konu oldu…

Hachiko’nun sahibine duyduğu efsanevi bağlılık,  zamanla Japonlar için dostluğa sadakatin sembolü olur.

Hachiko, 8 Mayıs 1935’te Shibuya’da bir sokakta ölü bulunur. Kalbinde, bir köpek hastalığı olan filaryal enfeksiyon vardır…

Doldurulmuş ve mumyalanmış (taksidermi yapılmış) Hachiko’yu, Tokyo’da Japonya Ulusal Bilim Müzesi’nde (National Science Museum Of Japan) görmek mümkün.

1934’te Hachiko’nun bronz heykeli, sahibini beklediği yere, istasyonun çıkışına dikilir.

Heykel, 2. Dünya Savaşı’nda kullanılmak üzere eritilir, ancak 1948 yılında yeniden yapılır.

İstasyonunun beş çıkışı vardır. Onun heykelinin olduğu meydana olan çıkışa Hachiko denir. Bu çıkışın açıldığı kavşak ise dünyanın en hareketli, en kalabalık yaya geçididir.

Her yıl 8 Nisan’da Shibuya istasyonunda anma törenleri düzenlenir ve yüzlerce köpeksever, Hachiko’yu anar.

1987’de “Hachiko Monogatari” ve 2009’da “Hachiko: A Dog’s Story” filmleri, bu ünlü köpeğin hayatını anlatır ve birçok çizgi film, hikaye ve romanda Hachiko vardır.

Shibuya istasyonunun çıkışındaki heykeli, Tokyo’da en bilinen buluşma noktalarından biridir. Hachiko’nun her akşam sahibini beklediği yerde, onun heykelinin dizleri dibinde insanlar, söz verdiği gibi dostlarını, arkadaşlarını bekler…

 

https://twitter.com/HalefRVayis
 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz?
Tüm Yazarlar