Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
08.05.2017 / 16:10

Neslihan KABAOĞLU

İzdivaçtan neden vazgeçilmiyor…

Ratingi kadar yüksek oranda eleştiri alan programlarımız var. Bunlardan biri İzdivaç programları. Yıllar önce, daha az izlenen kanallarda başlayan ve artık en çok izlenen kanallara transfer olan programlardan bahsediyoruz.
Ben de bu programları eleştirenler gibi, evlilik gibi ciddi bir kavramın ekran önünde konuşulmasına karşı olanlardanım. Hatta bu programın konsepti sadece bu içerikle kalmıyor, kanallar arası oluşan rekabetle birlikte, şaşılacak sahnelere de şahit olabiliyoruz.
 
Programların ekranlardan kaldırılacağına dair söylentiler sürerken, kanalların bu programlar dolayısıyla aldığı cezalara rağmen, yayına devam etmekte ısrarcı olmasının bir sebebi var elbette.
 
Bu programlara özel KHK’lar çıkarıldı, saatlerinin değiştirileceği konuşuldu, bazı sunucular ekran önünde isyan etti ve alternatif formatlar arandı. Ama hepsine rağmen, programlar hala yayında ve hala ratingleri yüksek.
 
Kanallar reklam getirisine bakıyor…
Elbette, kanalların programlarına yaptıkları yatırım, programın aldığı reklam ile ilgili. Ve izdivaç programları, reklam pastasında önemli bir yere sahip. İsteyen istediği kadar karşı çıksın, sonuçta bu programları izleyen önemli bir kesim var, dolayısıyla reklamlarını da…
 
Reklam sayısında hangisi önde…
Reklamverenlerin, Seda Sayan, Zuhal Topal ve Esra Erol’un sunduğu İzdivaç programlarına ilgisini ölçümlemek için, Nisan ayındaki reklamları inceledim. MTM Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, nisan ayında en çok reklam alan program, 1917 adet ile Show Tv’de Seda Sayan ve Uğur Arslan’ın sunduğu Evleneceksen Gel oldu.
 
Kanal
Program Adı
Reklam Adedi
Show Tv
Evleneceksen Gel
1917
Star Tv
Zuhal Topal'la
1850
Atv
Esra Erol'da
1151
 
Peki, gündüz kuşağında yayınlanan (kadın kuşağı olarak da anılmakta) saatlerde yayınlanan bu programlara sadece hedef kitlesi kadın olan sektörler mi reklam veriyor?
 
Aynı verilere göre, reklam veren ilk 5 sektör aşağıdaki gibi. İlk sırada gıda sektörünün yer aldığı sıralama, diğer saatlerde yayınlanan reklamların sektör sıralamasıyla benzerlik gösteriyor.
 
Sektör
Reklam Adedi
Gıda
1871
Ticaret
389
Kozmetik
354
İletişim Teknolojileri
349
Ev Temizlik Ürünleri
246
 
Kamu Spotu çok az…
İçeriği dolayısıyla bu kadar eleştiri alan ama önemli bir kitleyi ekran başına kilitleyen programların, reklamları arasına serpiştireceği kamu spotlarıyla fayda da sağlayabileceğini düşünebiliriz. Fakat; nisan ayında yayınlanan reklamlara göre, 3 programda toplam 102.807 saniye yayınlanan reklamların, 1014 saniyesi Kamu Spotu. Başka bir deyişle; 4.918 adet reklamın, 24 adedi Kamu Spotu.
 
Anlaşılan o ki ne yapımcılar ne de kanallar, izdivaç programlarından vazgeçmek istiyor. O halde, programların daha faydalı, kadınların kişisel gelişimlerine daha çok katkı sağlayacak nüanslarla donatılması, en azından şu aşamada daha faydalı olacaktır.
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar