31.05.2017 / 09:17

Halef R.  VAYIS

İnsanlık tarihi 4 gram DNA’ya sığıyor…

Hesaplara göre insanlık, 2011 yılına kadar tarihi boyunca 1,8 zettabyte bilgi üretmiş. Bir gram DNA, 455 exabyte veriyi saklayabilecek kapasiteye sahip. 1000 exabyte ise birzettabyte yapıyor. Bu durumda dört gram DNA’ya bütün bilgiler yüklenebilecek…

 

İnsanlık, tarih boyunca ürettiği bütün bilgiyi saklamanın yolunu bulabilir mi?

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, bilgileri canlı organizmaların tüm bilgilerini depolayan DNA’ya yüklemenin yolunu bulduğunu açıkladı.

Yüklenen bilgiler milyonlarca yıl saklanabilecek.

New Scientist’teki habere göre 1 gram DNA, 455 exabyte veriyi saklayabilecek kapasiteye sahip. Bir milyar gigabyte 1 exabyte kapasiteye eşit. 1000 exabyte ise 1 zettabyte yapıyor.

Hesaplara göre insanlık, 2011 yılı itibarı ile tarihi boyunca 1,8 zettabyte bilgi üretmiş. Bu durumda 4 gram DNA’ya bütün bilgiler yüklenebilecek.

Harvard Üniversitesi uzmanları, 2012 yılında DNA’ya bir kitabı veri olarak yüklemeyi başarmıştı, ancak İsviçreli bilim insanları ilk kez DNA’ya yüklenen bilgiyi geri alıp okuyabilmenin yolunu buldular.

Bir başka önemli gelişme ise bilgi yüklenmiş DNA’nın ömrüyle ilgili. Suni fosilleştirme yoluyla yapılan testlerle, bilgi depolanmış DNA’ların milyonlarca yıl bu bilgiyi koruyabileceği tespit edildi.

ABD Ulusal Arşivleri Müdürlüğüne göre CD ve DVD’lerin ömrünün ortalama 25 yıl olduğu düşünüldüğünde hiç fena bir süre değil…

 

Enerji devrimi yolunda adım atan ülkeler…

İsveç, dünyada, kömür, petrol gibi fosil enerji kaynaklarına tamamen veda edip enerjisini sadece rüzgar, güneş enerjisi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan ilk ülke olmak istiyor.

Bunun için İsveç yönetimi, 2016 bütçesinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım amacıyla 546 milyon dolarlık ödenek ayırdı. Güneş enerjisi için yapılan yatırımlar ise, bir önceki yıla oranla yüzde 800 artış gösteriyor.

Fosil kaynaklı enerjiden tamamen vazgeçmekle ilgili takvimleri henüz net değil.Ancak İsveç hükümeti, başkent Stockholm’u 2050 yılına kadar hiçbir fosil enerji kaynağının kullanılmayacağı bir şehir olacak şekilde planlama yapıyor.

TheEcologist’in haberine göre İsveç, bu enerji devrimi kapsamında nükleer enerji santrallarını da kapatacak. Nükleer santrallar, çevreye oluşturdukları zarar ve tehdit nedeni ile fosil enerji kaynakları ile aynı konumda değerlendiriliyor.

Tamamen yenilebilir enerjiye geçme trendi, son zamanlarda dünyanın başka ülkelerinde de küçük çaplı denemelerde ortaya çıkıyor.

Kosta Rika, 2015’in başlarında tam 75 gün üst üste ülkenin bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayarak bu anlamda önemli bir deneme yaptı…

Kosta Rika’dan hemen sonra ABD eski başkanı Obama’nın da memleketi olan Hawaii, kendisini 2045 yılına kadar sadece yenilenebilir enerji kullanılan bir eyalete dönüştürecek yasayı kabul etti…

Danimarka, bu yıl rüzgarlı bir Temmuz günü, bütün ülkenin günlük elektrik ihtiyacının yüzde 140’ını sadece rüzgar enerjisinden sağlamayı başardı…

İnsan aklı yavaş yavaş kendine geliyor mu ne…
Yoksa sadece iyi niyetli birkaç çabayla mı karşı karşıyayız acaba…

 

twitter.com/halefrvayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
>> Balina üzerinde seyahat eden kedi misali... - 28.02.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar