22.06.2016 / 11:34

Halef R.  VAYIS

Google, 50 yıl içinde yok mu olacak?

İnternetteki bilgi edinme sürecinin hızlanması, Google’nın sonu mu olacak? Güncel bilgiye hızla ulaşabilen insanlar, gelecekte daha çok geçmişle ilgili bilgiler edinmeye çalışacağı için, Google bunu karşılayamayıp gündemden mi düşecek?

 

Y kuşağı, iş dünyasında ağırlığını hissettirmeye başladı. Başladı başlamasına da, şirketler durumdan hiç hoşnut değil.

Dallas Merkez Bankası’nın konuya dair Mayıs ayı raporu ilginç tespitler içeriyor. Rapora göre, Mayıs ayında Dallas’taki fabrikaların üretimi beklenenden çok daha fazla düşüş göstermiş.

Çeşitli fabrika yöneticileri ile yüz yüze görüşmelerin sonuçlarının da yer aldığı rapor, yüksek düşünün nedenlerini de araştırmış.

Yeni neslin sorumsuz tavırları, yöneticilerin şikayetçi olduğu konuların başında geliyormuş.

Y kuşağının kazandıkları parayı önemsemedikleri, aynı zamanda çalıştığı şirkete para kazandırmakla da ilgilenmedikleri, öne çıkan şikayetler arasındaymış.

Sorumluluklarını umursamadıklarını ve zamanlarının çoğunu ellerinde telefonla sosyal medyada geçirdikleri ise yöneticilerin tahammül edemedikleri davranışlar arasında başı çekiyormuş.

Bu nedenle bu yaş grubu çalışanlarını sürekli izlemek ve sık sık uyarmak zorunda olduklarını söylüyorlar yöneticiler. Bu nedenle asıl işlerine yeterli zaman ayıramadıklarından yakınıyorlar.

Gerek ofiste gerekse üretim bölümünde çalışanlar, üretken zamanlarının yarısını sosyal medyada harcadıklarından, verimlilik azalıyor ve üretim yavaşlıyormuş.

ABD’de çalışanların lehine yapılan yeni düzenlemeler ise işverenlerin yeni maliyetlerin altına girmesine neden oluyor. Verimliliğin düşmesi de buna eklenince, işletmelerin önemli zararlarla karşılaşma riski doğuyor.

Dolayısıyla iş yerlerinde Y neslinin iş dışı amaçlarla sosyal medya kullanımı, telefonla mesajlaşma gibi aktiviteleri giderek daha fazla işverenin gözüne batmaya başlayacak gibi görünüyor.

Google 50 yıl içinde biter mi?

Bundan birkaç yıl öncesinin öngörülerinden biriydi, 50 yıl içinde Google’ın öneminin yok olacağı…

Bu görüşe katılanlardan Buğra Ayan, nedenlerini de kendi görüşüyle şöyle açıklıyordu:

“Toplumsal bilgilenme sürecinde insanlar, birbirlerinin işini kolaylaştırırlar; çünkü genelde güncellik çizgisi etrafında bir bilgilenme süreci oluşur. Güncellik söz konusu olunca herkes aynı zamandan bahsedebilir. Fakat geçmiş söz konusu olunca, kimisi 3 gün önceden, kimisi 5 yıl, kimisi de 10 yıl önceden söz eder.

Google’da sıralamayı oluşturan kullanıcılardan alınan verilerdir. İnsanlar farklı geçmişlere yönelince Google’daki sıralama şimdiki gibi yardım edici olmayacak, tam tersine herkes farklı bir zamana seyahat etmek ve farklı bir zamanla ilgili bilgi almak istediği için sıralamayı bozacaktır. Google istatistikleri de geçmişe yönelmeyi belgeliyor.

İnternetteki bilgi edinme sürecinin hızlanması Google’nın sonu olacak. Güncel bilgiye hızla ulaşabilen insanlar gelecekte daha çok geçmişle ilgili bilgiler edinmeye çalışacağı için Google bunu karşılayamayacak.”

Ayan’ın yorumu böyleydi.

Daha önce de, Avusturya asıllı bilim adamları Richard Watson ve RossDawson, Google’un 2049 yılında yok olacağını söylemişti ancak detay vermemişti.

Bekleyip göreceğiz…

 

twitter.com/HalefRVayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Medyada gündem belirleme… - 17.04.2024
>> Gerçekliği görme yeteneğini yitiriyor muyuz? - 03.04.2024
>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar