24.07.2017 / 12:07

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (275)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

 HEM AŞIRMACI
 Kaçacak delik arayan çakma yazar Elazığlı Sırrı Er, Twitter'daki muhiplerinden Muhammer Karaca'ya "Kendisini tanımam, 16 yıldır bana hakaret ediyor" diyerek yalancılığını da cümle âleme beyan ediyor. Kendisi Moral FM'de iken radyo görüşmesini kiminle yaptı (Bandı dinletirim. Parolası: İETT'nin "Capitol" durağına tepki!)
İşte, Bakırköy'de bana imzalayıp verdiği "Türkçenin Adı Var" adlı kitabın ithaf yazısı

FACEBOOK'TA GÖRÜNSÜN DE...
Adamda Face'te görünme hastalığı var. Oradan buradan aşırdığı yazıların kaynaklarını göstermeyip kendine mal eden ünlü aşırmacı Elazığlı Sırrı Er, yine yapmış yapacağını ve Prof. Dr. Hamza Zülfikar'ın (www.milliyet.com.tr/2002/08/29/sanat/yaztansug.html) yazısından bir bölümünü Face'e yapıştırıvermiş

"Ya iade edelim veya geri verelim, geri iade etmeyelim.'"
Kültürlü ve belli bir düzeye gelmiş pek çok kişiden geri iade etmek sözünü duydukça bunun dilde taban bulduğu düşüncesi akla geliyor." (25.12.2012)


UZMAN İNTİHALCİ İŞ BAŞINDA

Sırrı Er 2006 yılından bu yana takibimizde. Hiç çekinmeden, milletin dirsek çürüterek derlediği bilgileri, kendi yazısıymış gibi makalelerine almayı bir marifet sanıyor.
Üniversitelerde konferanslar veriyor, sertifikalar veriyor. Veriyor vermesine de olmayan bir Sahne Sanatları Eğitimi (Yüksekokul) mezunu olduğunu söylüyor; her yerde ve biyografisinde.
Yüzlerce sorumuzdan tekine cevap veremedi, veremez!

KONUŞ Kİ SENİ GÖREBİLEYİM
Bizim Elazığlı Sırrı Er, babası da ünlü bir tiyatro sanatçısı olan tiyatrocu ve ünlü düşünür Hamann'a ait "Konuş ki seni görebileyim" cümlesine de sahip çıkarak sitesine başlık yapıvermiş!(www.sirrier.com.tr, 28.08.2014)


ABDURRAHMAN DİLİPAK'TAN TVİT
Abdurrahman Dilipak Onaylanmış hesap'tan
@aDilipak
Takip et
Daha fazla
ialam işb twşk. tarafları iridalw vawt wtmiş.kurtla kuzuya wşit uzaklukta
(07:44 - 14 Ağu 2013)
Yorumsuz!

NEYMİŞ?
Av. Rahmi Özkan, kan parası ve kayyumluk konusunda bilgi vermeye çalışırken Müge Anlı, rol çaldıracağı korkusuyla avukatı konuşturmuyor! (atv)

MÜGE ANLI BU
Hakkı ağabeyden nezaket çağrısı...

Medya Kralı (Kanal D) daha çok Hakkı Devrim ağabeyimizin koyduğu frenlerle renklendi önceki gece. Medya Arkası bölümünde Müge Anlı’ya ciddi bir tavrı vardı Devrim’in...
Stüdyoya getirilen konukları sözlü olarak haşlamasını yanlış bulduğunu söyleyip, zarafete davet etti Hakkı ağabey, Müge’yi...
Son zamanlarda öyle bir moda var hakikaten. Genelde kadın kuşaklarında sunucuların gadrine uğruyor stüdyo ahalisi. İçlerinde seviye fakiri olanı çok konukların da...
Ama ne olursa olsun, adı üstünde konuk. Manasız ağırlamanın da yerden yere vurmanın da alemi yok. İkisinin ortasından gitmeli; Hakkı ağabeyin dediği zarafet de bu olsa gerek... (Mesut Yar, Posta, 04.05.2010)

OLAYI KİM ÇÖZDÜ?
Himmet Aktürk olayı
1- Polis köpeği, maktül Irmak'ın ayakkabısını kokladıktan sonra doğruca zanlının evine gidiyor,
2- Zanlının evinde Irmak'ın saç teli ve kan izine rastlanıyor,
3- Zanlının telefonunda çıplak çocuk resimleri bulunuyor,
4- Zanlı öz yeğenini taciz etmekten 1,5 sene hapis yatmış!

Bütün bu verilerle polis nasıl işi bitirmez de Müge Anlı'ya devreder.

Armut piş ağzıma düş!

Ne oldu?

Olayı Müge Anlı çözdü!

Külahıma anlatın,külahıma!


HOCAM ŞİAR YALÇIN

Önce Metin Erksan sonra da Şiar Yalçın'ın bende uyandırdığı dil bilinci sayesinde "Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu'nu" kurduk.
Metin Erksan'ı zaten tanıyorsunuz!
Hocam Şiar Yalçın, Savcılık görevini 1967-1970 yıllarında Koyulhisar’da sürdürdü. Bu dönemde Özellikle Akşam gazetesinde yayımlanan ve komünist fikirler içeren yazıları 6 ay hapis cezası almasına neden oldu, ardından Kemah’ta görevlendirildi ve daha sonra Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla politika ile uğraşması nedeniyle meslekten uzaklaştırıldı.
Onun teşvikiyle çalışmalarımızı bugüne kadar sürdürdük!

NEYMİŞ?
Sınavda birinci olan çocuklara zeki demeyelim.. Birinci olanlar hafızalarının başarısı sayesindedir. Zekâ bambaşka bir şeydir!
Edison’un dediği gibi: Başarının yüzde 5’i zekâya, yüzde 95’i çalışmaya (hafızaya) bağlıdır!


ANONİM
Kibirli adamla karşılaşmaktansa yolumu rotamı yedi dağ üzerinden yaparım!

USTADAN
Dürtmediği sürece şeytana uymam...
Oscar Wilde


YANLIŞ DOĞRU CETVELİ
Soldakiler yanlış:

Ahçı-Aşçı, Taktirde-Takdirde, Alkollü araç kullanan-Alkollü olarak araç kullanan, Antiparantez-Antrparantez, Hacı Bektaşi Veli-Hacı Bektaş Veli, Eski camlar bardak oldu-Eski çamlar bardak oldu, Dürzü lider-Dürzi lider, Deveyi hamuduyla-Deveyi havuduyla, İzale hattı-İsale hattı, Kaşının üstünde gözün var-Gözünün üstünde kaşın var, Mali portre-Mali porte, Nüfus etmek-Nüfuz etmek, Okka burun-Hokka burun, Râkip-Rakip, Rakkam-Rakam, Şark kündesi-Şak kündesi, Tershane-Tersane, Ukranya-Ukrayna, Kocaeli'de-Kocaeli'nde, Psikiyatristler-Psikiyatrlar, Mashar olmak-Mazhar olmak. (Hüseyin Movit, Türkçeyi Doğru Kullanalım, Akıl Fikir Yayınları)


TÜRKÇE ÖZÜRLÜ
Müge Anlı: Hayatta o var bu var, falan filan, vesaire vesaire..
Kelimenin anlamını bilmemek onda, telaffuz hatası onda vs. vs.11.10.2016/10.26

Müge Anlı: Eşeği suya kaçırdı diye bir tabir var
Anlı, uydurmayı pek sever. Tabiri duymuş, benimsemiş ama beceremiyor
Yetti be 20.10.2016/10.04
İşin ilginç yönü, e-posta ile uyardığımız hâlde ertesi gin banttan aynen yayımlandı.

EKRAN POLİSİ'NDEN:
Hüseyin Movit dostumuzun tespitini atlamayalım:
"Sevgili Kardeşim, Müge Anlı'dan şikâyetçiyim. Kırık dökük Türkçesiyle doğru dürüst cümle kuramıyor, birçok kelimeyi telaffuz edemiyor. Deyimlerden ve atasözlerinden haberi yok. 'Battı balık yan gider' diyeceğine, 'Yattı balık yan gider' diyor. Ve daha niceleri. Müge Anlı'nın son incisi: İsrail'e geçmek için Sina Çölü'nde bekleyen kandırılmış Yozgatlı işçilere atfen: 'Hani bahtsız Bedevi'yi çölde derler ya...' Sağlık dileklerimlei'" (Burhan Ayeri, Akşam, 10.04.2010)

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?

Saygılarımla,

Hüseyin Movit

Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar