28.06.2017 / 10:47

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (274-2)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

 KİTAPLIK NE DEMEK?

Kitaplığın sözlük anlamı:Kitapların yerleştirildiği raflardan oluşan mobilya, kütüphane.
Karar sayın okurların...
Not: Kitapların tüm içeriği intihaldir (aşırmadır.)
 
Satır içi resim 1
 
KİM TRT SPİKERİ? Elazığlı Sırrı Er, kendini İstanbul Radyosu spikeri olarak tanıtmaktan çok hoşlanır. Torpille girdiği İstanbul Radyosu'nda kardosu yapım yardımcısı olduğu hâlde, her yerde bu palkavrayı dillendirmiştir! İşte kanıtı: "TRT Spikeri Sırrı Er doğru ve düzgün konuşmanın püf noktalarını anlattı"
(www.hurhaber.com/guzel-konusmanin-sirri/haber-547305, 16.04.2013)

AT BAKALIM ELAZIĞLI
Elazığlı Sırrı Er tahsili konusunda da yalan söylemeyi pek sever. İşte "Menderes, Ecevit ve Türkeş iyi hatipti" başlıklı yazıdan: "Sırasıyla şu eğitimleri aldım; Orta, Lise ve Sahne Sanatları Eğitimi (Yüksekokul). Halil Cibran'ın çok hoşuma giden güzel bir sözü var: Yalnızca bir kez dilim tutuldu. Bir adam bana, ” Sen kimsin?” diye sorduğunda. İnsanın kendinden bahsetmesi gerçekten zor…" İşte bu kadar! Şu yüksekokul nerede 100 kere sorduk, cevap yok! YÖK listesinde de yok!
(www.yazete.com/haber-yazdir-530107.html, 24.12.2012)

"HAK"TAN BAHSEDENE BAK
Elazığlı Sırrı Er, Feysine yapıştırmış: "Kanun başka; Hak, adalet bambaşka.." (13.05.2017/23.59) Köftehor, yazdığını iddia ettiği yedi kitabın hepsi aşırmayken, söylediklerine bakın

USTADAN
"Hayvanlar için hamile sıfatının kullanılması, bir şaka veya cicilik söz konusu değilse, bir gazete haberinde hem bilgisizliktir, hem görgüsüzlük!" (Hakkı Devrim, Radikal, 19.02.2008) Dilinize özen gösterin, kurallara uyun!

NEYMİŞ?
Hüseyin Movit uyardı. Mülteci ve göçmen yasal tanımlamadır. Devletler Hukuku'nda yerleri var. Peki TRT niçin "kaçak mülteci" ya da "kaçak göçmen" deyip duruyor? (Burhan Ayeri, Yeniçağ, 16.06.2017)

NEYMİŞ?
"Eğer Arda, 70 yaşında bir gazeteciye uçak koltuğunda kemeri bağlıyken yumruk atmaya çalışmayı, boğazını sıkmayı karısına çocuğuna ağır küfürler etmeyi adamlıktan sayıyorsa; ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyacı var demektir." (Mevlüt Tezel, Sabah, 12.06.2017)

USTADAN
Aşk acısı taşımayan yürek; ya deliye aittir, ya ölüye. (Mevlânâ)

TÜRKÇE ÖZÜRLÜ
Müge Anlı'dan inciler - Anlasilmayabiliniyor - Yapilamayabiliniyor - Edilemeyebiliniyor

YAKINDA
RTÜK, "Ulan İstanbul" dizindeki argo ifadeler için rapor hazırlamış. Biz de 2009'dan bu yana izlediğimiz Tatlı Sert programındaki Müge Anlı'nın Türkçe hataları ile argo ifadeleri bir kitapta topladık: "Yamuk Türkçe Öğrenenler İçin/The Best Of Müge Anlı" Yakında yayımlanacak olan kitabın arka kapağını sunuyoruz. Televizyonların "fenomeni" Müge Anlı'dan seçmeler:

KÜFÜR KÂFİR/BEDDUA GIRLA (ALABİLDİĞİNE)
- İnsanın başına ne gelirse meraktan. - Hani bahtsız Bedevi'yi çölde derler ya... - Dün yediğin hurmalar bir yerini tırmalar. - Hani görmemişin bir oğlu olmuş durumu... - Hurmayla ilgili bir atasözümüz var, şimdi terbiyeliyim de konuşamıyorum. - Sen nasıl terbiyesiz bir kızsın be Ayşe Fatma! - Asın bu kadını ya! - Çok şerefsiz kadınlar da var, çok şerefsiz. - Allah kahretsin. - Allah belalarını versin. - Allah bunları kahretsin. - Allah kahretsin o eller uzanmadan. - Allah bunların canlarını alsın. - Gel ulan buraya derim. - Yalancı şerefsizleri mahkemeye verdim. - Gel de tık onu odaya, çak iki tane. - Yuh artık. - Yani yersen. Okurlar olarak siz, bunları canlı yayında duysanız ne yaparsınız? Hem de çocuklarınız ayaktayken... Sunucumuz bunları söylerken RTÜK ne yapıyor? Ne yapacak? Nasrettin Hoca'nın hindisi gibi düşünüyor...
 
BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
 
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar