17.08.2016 / 17:09

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (263)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

ALIŞMIŞ KUDURMUŞTAN BETERDİR
"Uzman" eğitimci ve çakma yazar Elazığlı Sırrı Er, Mustafa Acungil'in "mustafaacungil.wordpress.com" sitesine dalmış, oradan "Topluluk önünde nasıl konuşurum?" başlıklı yazısından bir bölümü aşırarak Face'e yapıştırıvermiş, adeti veçhile:

"Kendini yeterince iyi ifade edebilmek, insanların büyük çoğunluğunun eksikliğini hissettiği bir konudur. Özellikle bir topluluk önünde ya da tanımadığı kişiler önünde bunu yapmak, bazı insanlar için korkutucudur. “Arenaya, aç aslanlar önüne atılmış” hissinden farksız bir korku kaynağıdır. 'Topluluk Önünde Etkili Konuşma Teknikleri' isimli kitabımdan... (19.01.2014)

Fehmi Batur, Emir Yasin ve 9 kişi daha bunu beğenmiş. Bir marifete şahit olmuşlar gibi. Hiçbirinin aklına Google'da aramak gelmemiş.
Eh artık çakma yazarımız cakasını satabilir.

Not: Yazarımız hızını alamamış ve bir marifetmiş gibi aynı yazıyı bir kere de "yazargah.com"a yapıştırıvermiş. (17.027.2014)

ATATÜRK'TEN AŞIRMA
Elazığlı Sırrı Er,
Bu sefer, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesinden aşırmış
"Dahilî ve haricî bedhahların olacaktır..."
Yerli yersiz düzeltme imi koyan beceriksiz köftehor
Dâhilî-haricî

HOCA GÖRÜNÜMLÜ BİLİSİZ
Elazığlı Sırrı Er
Gazi Osman Paşa'nın adını Gaziosmanpaşa şeklinde yazıyor.
Özel adlar bir yerleşim yerine verildiği zaman bitişik yazılır.
Haberi yok köftehorun.

İZDİVAÇLARDAN
Müzmin gelin adayı (Hanife), Instagram'da birçok markaya ait ürünü tanıtarak para kazanıyormuş
Baştan beri belliydi, evlenmek numara! Amacına ulaşmış haspa, kutlarız!

SULUKULE KAVGALARI
1950'li yıllarda birçok gazeteci arkadaşım/dostum vardı. İlginç haberlerin perde arkasını anlatırlar, merakımı giderirlerdi Bu kişiler Beyoğlu muhabirlerinden Şahin Perese, Necmi Onur ve Ressamlar Faruk Geç, Sezgin Burak hasta Beşiktaş'lı ve spor tarihçisi Vâlâ Somalı'ydı.
Sinema çevresinden ise dergicilerden Recep Ekicigil
Orhan Kuyucaklı (Artist Mecmuası), Lütfü Gökmen (Perde Mecmuası) Arif Hanoğlu (Yıldız Mecmuası)

Gazetecilerden öğrendiğim bir haber hep dikkatimi çekmişti.
Necmi Onur'un ifadesine göre, gazeteciler haber sıkıntısı çektiklerinde (Demek ki o zamanlarda haber kıtlığı vardı.) Sulukule'ye gider, oradaki müzmin düşmanlar ve eski âşıklar evli Bitli Şükrü ile dul Kör Fatma'yı karşı karşıya getirir ve kavgalarını fotoğraflar erttesi gün de kavga görüntüler eşliğinde ballandıra ballandıra anlatırlardı.
Şimdi bu da nereden çıktı diyebilirsiniz.
Esra Erol'da evkenmeye gelmiş mühendis Hakan Bey için başta sinir hastası pozisyonlarda arada bir bayılan Bahar, diğer tarafta Seba, Serpil, Şerife ve olayın mağduru fizyoterapist Mehveş Hanım arasında Sulukule görüntüğlerini aratmayacak sahneler eşliğinde...

NEYMİŞ?
Ortalık allak bullak, toz duman içinde… Her gün mâtem… Olup bitenlere yürek dayanmaz. Ve bu madalyonun arka yüzünde müstehcen neşriyat, futbol haberleri, mankenler, vur patlasın eğlenceler, en cıvık magazin haberleri, hafif meşrep o biçim karılar, ünlü zamparalar, seks vajina, penis, orgazm haberleri, şehveti artıran besinler (Mehmet Şevket Eygi, Millî Gazete,08.08.20169)

MÜGE ANLI'NIN TÜRKÇESİ:
Müge Anlı, doğru dürüst cümle kuramıyor, derdini anlatmak için lafı uzatıyor da uzatıyor, deyim ve atasözlerinden bihaber, sık sık argoya başvuruyor, çocukların ekran karşısında olduğu saatlerde konuşulmayacak laflar ediyor, danışmanları Avukat Rahmi Özkan ve Psikiyatr Arif Verimli'ye söz hakkı tanımıyor ve sık sık laflarını kesiyor...
İşte Müge Anlı'nın örnek bir cümlesi:

"Senin de kaybın var, böyle fotoğraflarınızı gösterin öyle gelenler benim şimdi kimin kaybı var kimin kaybı yok gösteriyorsunuz, unutuyorum ben yani eeee seyircilerin arasında kayboluyor, senin de öyle bak fotoğrafın var elinde kay senin o gün şey yap böyle bana gösterin eeee onları hemen programın başında gösterelim ki izleyicilerimizin böyle görür gösterir böyle fotoğrafı olanlar göstersinler." (Tatlı Sert, atv, 06.04.2010)

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
Eleştirilen kişilerin cevap hakkı vardır!
www.ignelifici.com
www.delikanlisozluk.com

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar