26.07.2016 / 10:52

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (262-2)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

HOCA GÖRÜNÜMLÜ YETERSİZ
Elazığlı Sırrı Er
Konuşmanın sacayaklarından biri sestir, bir diğeri sözdür, bir diğeri histir, bir diğeri de süstür (Gönül dergisi) demişti.
Köftehora, bu bilginin palavra olduğunu, sacayağının dört değil üç ayaklı olduğunueleştirerek biz öğrettik.
Sayemizde öğrenmiş ve klavyenin başına geçmiş.
İşte kanıtı:
"Güzel ve etkili konuşmanın dört kolonu ses, söz, his ve süstür" (m.haberler.com/, 15.07.2016)
Köftehor bu, bilisizdir.

YAPTIKLARININ CEZASINI ÇEKİYOR
Palavraları ortaya çıktığı için:
1- Yeni bir köşe yazısı yazamıyor,
2- Radyo programına çıkamıyor,
3- TV programına çıkamıyor,
4- Spikerli ve sunuculuk yapamıyor,
5- Bir yerde ders veremiyor,
4- Yeni bir çakma kitap yazamıyor,
5- Hiçbir toplantıya, açık oturuma katılamıyor,
6- Hiçbir kongerans veremiyor,
7- Hiçbir seminere katılamıyor,
8- Topluma açık bir toplantıya katılamıyor,
9- Hiçbir gazete /dergi ondan bahsetmiyor,
10- Haber7 com'dan Sırrı Er haberi kaldırıldı,
11- Turgay Güler'in Sırrı Er haberi de siteden kaldırıldı,
12- Yazargah.com daki yazısı neredeyse dört aydır yerinde duruyor,
13- Yüzlerce suçlamaya tek cevap veremiyor (726 suçlama),
14- Ramazan çadırlarında boy gösteremiyor,
15- Kitap fuarlarına katılamıyor,
16- Face ve Twitter'de bazı kişilere yorum hakkı vermiyor (Siteler yağcılık yapanlara açık),
17- Face'e yeni yeni fotoğraflar yapıştırmaktan başka bir şey yapamıyopr.
Gittiği tek tük etkinlikleri de ilan edemiyor ancak sonradan bahsediyor. Sebebi de Türkçe Gönüllülerini gidip soru sorması.
Milletin yazılarını aşırırsan sonuçlarına katlanırsınız!

Ne diyordu Tatlıses sık sık: Allah cezanı verecek!
Sırrıcığımın başına gelenler işte böyle...

USTADAN
Mutlu ol çünkü kimse senin üzgün olmanı umursamıyor. (Peyami Safa)

SÖZLÜKTEKİ YANLIŞ
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nden: "çaplamak anlamı 1. Eşyayı düzgünce birbiri üzerine yığmak. 2. Demet yapmak. 3. Yontarak düzeltmek.çaplamak anlamı Şark kündesi yapmak (güreş hk.): Yaşar rakibini çapladı iki saniyede yendi.(www.tdk.org.tr)"

TDK da "şak kündesi"ni "şark kündesi" yapıvermiş!
Bakalım hatayı ne zaman düzeltecekler?

NEYMİŞ?
“Çünkü ben Müge Anlı olarak; eğitimli, kültürlü, avukatı olan, şuyu buyu olan bir kadın olarak, 4 aydır hiçbir şey yapamıyorum. Ben yapamıyorsam Allah rahmet eylesin Duygu Asena’nın dediği gibi gerçekten ‘Türkiye’de kadının adı yok’ demektir.” dedi.(http://www.kadinca.org/muge-anlinin-eski-esi-burhan-akdag-ve-bosanma-hikayeleri.html)

Müge Anlı bu! Eğitimli ve kültürlüymüş. Veee avukatı varmış!!!
Google'a "Müge Anlı" Hüseyin Movit yazın tıklayın, marifetlerini görün. (Yaklaşık 13.000 sonuç bulundu)

BİR HABER

RTÜK’ÜN PARA CEZALARI YILDIRMAZ ‘İZDİVAÇ’LARI

Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 16 Haziran’da yaptığı toplantıda Star TV, FOX, Kanal D,ATV ve Flash TV’deki evlilik programlarına ceza yağdırmış. Neden mi? Bakar mısınız RTÜK’ün bu programlarda tespit ettiği ihlallere: Program içeriğinde argo sözcükler ile genel ahlaka aykırı ifadelerin yer alması... Adaylar arasında hoş karşılanmayan davranışların görülmesi...

Sansasyonel kişiler ile cast oyuncularına ısrarla yer verilmesi... Olayların dramatize edilerek adeta tiyatro sahnesine çevrilmesi... Evlilik dışı amaçlarla katılım sağlanması... Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi... İnsan onuruna aykırı yayınların yapılması ve toplumsal değerlerin hiçe sayılması... Bu ihlallerin yapıldığı programların tümü, çocukların ekran karşısında olacağı saatlerde. O yüzden izleyeni de çok, şikâyet edeni de... (Ali Eyüboğlu, Milliyet, 25.06.2016)

BİZ UYUYALIM
“Amerika ilk atom denemesini yaptığı zaman, haberi alan Fransız Dil Akademisi, vaktin gece olmasına rağmen toplandı ve bu hâdisenin getireceği ve getirdiği terimlerin Fransızca karşılıklarını bulmak, bu işi de onlar halka intikal etmeden yapmak kararı aldı.” (Tarık Buğra)

SPİKERLİK HOCASINDAN

BU GAF BONOMO'YU DA GÜLDÜRDÜ
Unutulmaz spiker gafları
TRT ana haber bülteninde, spiker Seval Çöpür'ün Türkiye'nin bu yılki Eurovision temsilcisi Can Bonomo'ya sorduğu soru da uzun süre konuşuldu. Çöpür "illüzyon" ve "illüstrasyon" kelimelerini karıştırınca gülümseten bir hataya imza attı. (www.gazetevatan.com)

FATURA ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ
Tek başına `Özel RTÜK` gibi çalışan ve basını tarayıp yanlışları bulanHüseyin Movit, bulduğu yanlışlıkları yazarlara, muhabirlere, editörlere, program yapımcılarına ve sunuculara bildiriyor. Bunun için bütün gazeteleri okuyor, radyo ve televizyonları takip ediyor. Derdi, hatasız yayın. Yakaladığı hataları dosyalıyor, kasete alıyor, arşiv tutuyor. Bugüne kadar on binlerce hata yakalamış. Ne kadarının hatasını düzelttiğini sorduk, cevap şaşırtıcı: `Pek azı.` Yaptığı telefon görüşmelerini bile kayda aldığını söyledi. Evde kaset ve dosyalardan dolayı adım atacak yer kalmadığı için, ayrı bir yer tutmuş. Bu tabloya bakarak, yüksek miktarda telefon faturası ödediğini tahmin etmek zor değil.

PTT görevlisinden, gelen faturaları eve değil, alttaki fırına bırakmasını rica etmiş. Eşi görmesin diye. Ancak bir gün, eşi ekmek almak için fırına inmiş. Fatura zarfını fırıncıya uzatan posta görevlisi, `Bunu da Hüseyin Bey`e verirsiniz` deyince; postacı, fırıncı ve Hüseyin Bey`den oluşan üç kişilik fatura çetesi bir anda ve kendiliğinden çökertilivermiş. Sonra ne olduğunu bilemiyoruz. Zaten çökertilen kaç çetenin akıbetinden tam olarak haberdar olabiliyoruz ki? Bir şekilde tatlıya bağlanmıştır herhalde. Zira Hüseyin Bey`in, dil bahsinden başka, tatlı işlerinden de iyi anladığını biliyoruz. (Mehmet Şeker, Yeni Şafak, 06.07.2005)

TÜRKÇEYİ DOĞRU KULLANALIM

Başucu kitabı

Hüseyin Movit, yine kendine yakışanı yapmakta. Hazırladığı serinin ilki olan "Türkçe'yi Doğru Kullanalım"ı yayınladı. Önce Akıl Fikir Yayınları'nın telefon ve e-postasını verelim. Başta "tıntın güzeller", ihtiyacı olanlar yararlansın diye; Tel:(0212) 514 77 77 e-posta: bilgi@akilfikiryayinlari.com

 

'Adabımuaşeret'e tam 4 bin 50 kez 'adabımuhaşeret' demişseniz, ya da 'işten bile değil' yerine 39 bin 700 kere 'içten bile değil'i kullanmışsanız Türkçe'yi Doğru Kullanalım'a mutlaka bakmalısınız. Yanlışlıkla spor spikeri olup 'şak kündesi' yerine 'şark kündesi' diyorsanız vakit kaybetmeyin. Daha neler neler... Anlaması da çok kolay bir yayın. Ekran güzellerinin zekâ seviyesine göre düzenlenmiş. Movit'e tebriklerimizi yolluyoruz.

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen

Eleştirilen kişilerin cevap hakkı vardır!
www.ignelifici.com
www.delikanlisozluk.com

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar