30.07.2015 / 12:32

Hüseyin MOVİT

Genç Medyacılara Yol Haritası (246-2)

Medyaloji yazarı ve Türkçe Gönüllüleri- Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı / Eleştirmen Hüseyin Movit, medyada dilin hatalı kullanımı ile ilgili hataları sizlerle buluşturmaya devam ediyor.

AŞIRMACIDAN TAVSİYE (!)
Aşırma uzmanı Elazığlı Sırrı Er, Gönül Dergisi'ne verdiği röportajda, "Tabii ki, işte bu yüzden ahlak temeli oluşturur, kişinin ahlaklı ve bilgili olması gerekir." diyor.
(www.gonuldergisi.com)
Diyor demesine de acaba kendisi bu söze inanıyor ve uyuyor mu?
Hem milletin yazılarını aşırıyor hem de bilgisiz. Bilgisizliğini ispatlayacak yüzlerce örnek var. Yazma yetisi olmadığı hâlde yedi kitabı nasıl yazmış acaba? Tek sayfa yazı yazmadan nasıl yazar olunurmuş; bir açıklayıverse de öğreniversek!

İŞTE PALAVRA
Palavradan uzman Elazığlı Sırrı Er, atmasyonlarına çakma kitaplarında da devam ediyor.
Kitabında "Gaziantep'i yazın, Gaziantebi şeklinde okumayın, Gaziantepi şeklinde okuyun" buyurmuş! (Türkçenin Adı Var, s. 151)
Gaziantep kelimesine sesli harf veya sesli harfle başlayan bir ek ulandığında, "Gaziantebin" şeklinde seslendirilir. Bu basit kuralı bilmeyen aşırmacıya TDK'nın Yazım Kılavuzu'nu (Bilhassa 46. sayfayı) okumasını öneririz, tabii okuduğunu anlayabilirse...

"ÖRNEĞİN" Mİ "MESELA" MI?
Yaşına başına bakmadan aşırmacılık yaparak çakma kitaplar yazan, beceremediği sunuculuğu ve spikerliği radyo ve televizyonlarda yapmaya çalışan, aşırmacı Elazığlı Sırrı Er, başkalarının yazılarını araklarken öz Türkçe kelimeleri silerek yerlerine, dilimize Arapça ve Farsçadan geçen kelimeleri koymakta pek mahirdir.
Köftehor, mahir olmasına mahirdir de aşırdığı yazılarda sildiği birçok "örneğin" kelimesini unutarak, kitabında, "Son zamanlarda, örneğin bir facia haberini sunarken spiker utanmadan gülebiliyor." yazıvermiş. (Türkçenin Adı var, s. 167)
Sormazlar mı adama: "Ülen bu ne perhiz bu ne turşu?" diye.
Adam kösele surat, emek hırsızlığını cümle âlem biliyor, o kahvehanelerde pişkin pişkin poz vermekle meşgul!
Çelebi, uzman "dedüğün" böyle olur ülkemizde!

TRT'DE BİR BİLİSİZ
Elazığlı Sırrı Er, yazdığını iddia ettiği yedi çakma kitapta, yüzlerce çakma makalede ve yaptığı çakma röportajlarda "disortografi"den tek kelimeyle bahsetmemiştir. Bu konuda tahsili ve bilgisi yoktur.
Şimdi iddia ediyorum. Kendisine verilecek 15 kelimeyle bir A4 sayfasını dolduracak makale yazamaz.
Zaten kendisi disortografiyle maluldür.
Not:
Disortografi: Doğru yazma yeteneğinde bozukluk, yazamama hâli.

 

YAKIN TARİH BİLGİSİ
Gençlerimiz yakın tarihle pek ilgilenmiyor, hoş uzak ve alternatif tarihl ilgilendikleri de pek düşünülemez!
Gözde Atasoy, ömründe hiç Kızıl Kmerler adını duymamış olacak ki "Kızıl Kemerler"den bahsediyor. (Kanal D, 25.07.2015) Bugün kemer yarın vidala kayış!

BİLMEDİĞİN KELİMEYİ KULLANMAYACAKSIN
Semra Hanım'ın büyük potu
Muhteşem Süleyman Sergisi'nin açılışında içeri alınan iki fotoğrafçıdan biriydim. Semra Özal, İngilizce yanlış telaffuz edip ‘‘Law making'' (kanun yapmak) diyeceğine ‘‘Love making'' (aşk yapmak) deyince Prenses Diana, büyük pot kırarak kahkahayı basmış, uzun süre Türk Basını'na konu olmuştu. Sergiyi gezerken Semra Özal'a yakınlık göstermemesi ise çok tuhafıma gitmişti. Sürekli Prenses Diana ile Semra Özal'ı samimi bir pozda çekmeye çalışıyorduk ama, bir türlü istediğimiz kareyi yakalayamıyorduk. Yanımdaki arkadaş dayanamadı, Prenses Diana'yı Semra Özal ile yanyana gelmesi için uyarmak istedi. O zaman ilk kraliyet dersini aldık. İngiliz güvenlik görevlisi ‘‘Bir prensese poz vermesini söyleyemezsiniz. Bir daha tekrarlamayın'' dedi. Prenses Diana'nın davranışını Rumlara yakınlığına bağlamaya kalkışmıştık. Aslında hiç de öyle değildi. (Hürriyet, 02.09.1997)

HIYARARŞİ Tıp doktoru.Ahmet Çakar'a laf anlatmak Nil timsahına 110 engelli kosturmaktan zor. Hiyerarşi (aşama sırası) diyemeyen sunucu bunu hep yapıyor! (Beyaz TV, 13.07.2015)

OLMADI NURULLAH AKÇAYIR
TRT Türkü'de Yaylaların Avazı'nı izliyoruz. Ekranda Nurulla Akçayır., Yıldıray Çınar'ın derleyip meşhur ettiği "Bad-ı saba selam söyle o yare" adlı türküyü seslendiriyor. Sslendiriyor seslendirmesine de Yıldıray Çınar'dan tek söz etmiyor. (24.03.2015/20.01)

"İZMİT" Mİ "KOCAELİ" Mİ?
Kocaeli'nin il, İzmit'in şehir olduğunu bilmeyen Hürriyet editörü, İzmit milletvekilinden bahsediyor: "CHP İzmit Milletvekili Prof Hurşit Güneş..." (25.12.2011)

İNANÇER'DEN
"Sen oruç tutmuyorsun, sen namaz kılmıyorsun, sen başını örtmüyorsun diye selam vermeyin" diyen cühela takımı sardı etrafı. (Ömer Faruk İnançer, TRT Müzik, 27.06.2015/21.47)

AH TRT AH
Merkezi Sydney olan eyaletin adı "Yeni Güney Galler"dir. TRT Nağme'nin kadın spikeri "New South Wales"teki yağışlardan bahsediyor. (03.05.2015/10.04)


"CİRİM" Mİ "CÜRÜM" MÜ?
Sıra geldi Hıncal Uluç'a "cirim" ile "cürüm arasındaki farkı anlatmaya:
"Bir de Paralel Yapı var.. Seçimlerde gördük, ateş olsalar cürümleri kadar yer yakarlar." (Sabah, 25.07.2015)
Cirim: Hacim.
Cürüm: Suç.

USTADAN
Bildiğini bilenin arkasından gidiniz,
Bildiğini bilmeyeni uyarınız,
Bilmediğini bilene öğretiniz,
Bilmediğini bilmeyenden kaçınız.
KONFİÇYÜS

BUGÜN TÜRKÇE İÇİN NE YAPTINIZ?
Not: Eleştirilen kişiler, cevap hakkını kullanabilirler...

Saygılarımla,
Hüseyin Movit
Türkçe Gönüllüleri-Dil İzleme Grubu Kurucu Başkanı/Eleştirmen
www.ignelifici.com
www.delikanlisozluk.com

 

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 14.09.2021
>> Genç Medyacılara Yol Haritası - 01.09.2021
>> "SOMUN" DİYEMEYEN TRT SPİKERİ - 23.08.2021
>> KISA KISA - 17.08.2021
>> "SÖZDE" KELİMESİ KULLANILMALI MIDIR? - 01.05.2021
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar