Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
28.01.2017 / 12:28

Neslihan KABAOĞLU

Garip bir Nutella stratejisi…

Çoğumuzun vazgeçemediği gıdalar arasındadır çikolata. Adeta mutluluk hormonu salgıladığından, çoğumuz elimizden düşüremeyiz, çikolataları ve çikolatalı kremaları.

Bu çikolata kremalarının da önde giden markalarından biridir Nutella. Nedenini bilmediğim bir lezzeti var Nutella’nın. Bir kaşık yediğinde, kavanoz kavanoz yiyesin gelir. Elbette Türkiye’de, Nutella’nın muadil markaları da önemli bir Pazar payına sahip. Ancak nedense Nutella’nın yeri ayrı.

Şu sıralar, Nutella üzerinden dönen bir tartışma var: Palm Yağı!

Palm Yağı’nın sağlığa zararlı olduğu açıklandı ve hemen arkasından birden bire ortada bir “Nutella Tartışması” başladı.

Nutella’nın Palm Yağı içermesi dolayısıyla çok zararlı olduğu, hatta Türkiye’deki raflardan indirildiğine dönük, birçok haber yayınlandı. Durum gerçekten böyle mi, yoksa ortada bir oyun mu var, incelemek gerek.

Uzmanlar çok karamsar değil…

Canan Karatay ve Yavuz Dizdar’ın açıklamalarına göre Palm Yağı, doğru işlendiğinde, diğer yağlardan daha zararlı değil. Dolayısıyla palm yağı içeren ürünler de diğer hazır gıdalardan daha zararlı değil.

Ahmet Hakan, Kanal D Ana haber bültenine, gıda tüketimimizle ilgili dikkat çeken açıklamalar yapan Canan Karatay’ı konuk etti. Ve Karatay’a doğru soruyu sordu: palm yağının zararlı olduğuna dair yapılan tartışmalarda, sadece bir markaya odaklanılması doğru mu?

Trans yağa ve şekere savaş açan Canan Karatay, sadece Nutella özelinde değil, pakete girmiş hiçbir gıda ürününün tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Bu bilgi benim için, bir marka üzerine hazırlanmış tartışmanın çok ötesinde.

Gıda Bakanlığı henüz net değil…

Hala raflarda bulunan ve tüketilen bir gıda ürününün, sağlımızı tehdit edip etmemesiyle ilgili, ülkemin gıda ile ilgili bakanlığından açıklama beklerim. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konuyu incelediklerini ve sonuçlandığında, vatandaşla paylaşacaklarını belirtti. Dolayısıyla, bakanlığın bile henüz net bir açıklaması yokken, ortalığı böylesine ısıtmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

Fındık üreticilerini üzüyor…

Dünya fındık rezervlerinin %25’ini kullanan Nutella, Türkiye’deki fındık üreticileriyle de işbirliği içinde. Bu konuya dikkat çeken Karadeniz Fındık Mamülleri İhracatçıları Birliği (KİB) tartışmaları eleştiren bir açıklama yaptı. Ordu’nun yerel yayını Vizyon Gazetesinde yer alan habere göre, KİB bu tartışmaların şov amaçlı olduğunu düşünüyor. KİB’e göre; Nutella, Türkiye’de üretilen fındığı da kullandığı için, bu tartışmalar ve dolayısıyla Nutella satışlarının düşmesi, fındık üreticilerini olumsuz etkileyecek.

Ferrero ürününün arkasında…

Nutella bir Ferrero markası ve Ferrero yetkilileri durumdan oldukça rahatsız. Firma, yaptığı açıklamada, Nutella’nın raflardan indirildiğini yalanladı ve ürünlerinin sağlığa zararlı olmadığını savundu. 50 yıldır palm yağı kullandığını açıklayan yetkililer, bu yağın Nutella’nın lezzetinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Hazır gıdaya savaşa varım…

Bir gıdanın zararlı olduğunun anlatılmasını anlarım, bu zamana kadar aklınız neredeydi diye sorarım ama yine de anlarım. Palm Yağı, şu sebeplerle zararlıdır ve şu tarz ürünlerde bulunur, gibi bir açıklama, tüketici için faydalı olabilir. Zaten durum böyle olduğunda, bir tüketici olarak, sadece palm yağıyla değil, tüm hazır gıdalarla ilgili bir inceleme görmek isterim.

Böyle genel bilgilendirmelerin, bir marka üzerinden yapılması bana inandırıcı gelmiyor. Palm yağı tartışmalarının Nutella (veya başka herhangi bir marka) üzerinden yapılmasını yanlış buluyorum. Son günlerde oluşan bu ortam, stratejinin bilimsel değil, siyasi ve ekonomik bir savaş olduğunu düşündürüyor bana.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Bozukluk gören gözde…
Tüm Yazarlar