Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
03.03.2017 / 10:50

Neslihan KABAOĞLU

Ekrandaki “Kadın” Yansıması…

Dünya kadınlar gününün yaklaştığı şu günlerde, ekranlardaki “kadın” lara değinmek istiyorum. Ve hatta kadınların düşürüldüğü durumlara.

Beylerin çok da umurunda olmayan bir gün aslında. Umurunda olacak kadar naif beylere bir gün gösterilmesine gerek yok zaten, her gün kadınlara saygı gösterdiğini görebiliyoruz.

Bizim birbirimize sahip çıkmamız, bence çok daha önemli.

Ekranlardaki kadınlar…

Televizyon programlarına baktığımızda, prodüksiyonların çoğu, kadınlar üzerine kurulmuş. Evlenmek için ekrana çıkan “kadın”, şık olduğunu göstermeye çalışan “kadın”, ekranda ağlayan “kadın”, yargılanan “kadın” ve hatta dövülen kadın. Üstelik, bu programları da kadınlar izliyor ve hiç kendisinin hemcinsi olduğunu düşünmüyor. Ekrandaki kadının, onuru kırılmış, komik duruma düşmüş, kendisinin de bir kadın olduğunun farkında değil. Empati kurmayı bir kenara bırakmış. Oysaki “biz” izlemesek; programlar rating almayacak, asgari ücretin 1400 TL civarında olduğu bir ülkede sunucular milyon TL’ler kazanmayacak, içeriği eleştirilmesine rağmen, bu yayınlara yeni programlar eklenmeyecek.

Keşke, merkezinde kadın olan bu programlara, kadının değerini öne çıkaran detaylar eklense. Böylece sosyal anlamda değer katmış olur, toplumumuza. Ben bu programların, topluma hiçbir yararını göremiyorum maalesef.

Kampanyan yine kadına zarar…

Kadınlar gününün, derin ve anlamlı bir hikayesi olmasına rağmen, bugünü fırsata çevirmeye çalışan markaları da hayretle izliyorum.

Bana göre marka; “8 Mart’ta kozmetik ürünlerinde indirim var” demek yerine kadını ne kadar önemsediğini başka bir yolla anlatabilir. Hatta böylelikle bu kadar antipatik olmaz.

Ben o markanın, benim için ne tür bir indirim yaptığını, yani bu günden, nasıl kar elde etmeye çalıştığını değil, kendi bünyesindeki kadınlara ne kadar değer verdiğini, bu bağlamda topluma nasıl katkıda bulunduğunu, bilmek isterim.

Bir markanın; fabrikasında, mağazasında, ofisinde kaç tane kadın çalışanı olduğu önemlidir benim için. Bu kadın çalışanlarına pozitif ayrımcılık yapıyor mu, hangi şartlarda çalışıyorlar? Hamile olan çalışanına anlayış gösteriyor mu? İşe girerken, aman 2 yıl evlenme çocuk da yapma, diyor mu? Veya şirketinde kaç tane kadın yönetici var?
Böyle sosyal bir günde, öne çıkarılacak veya şapkasını önüne koyup düşünülecek detaylar bunlardır.

Kadınlar gününü bir alışverişe çeviren marka, belki de o günkü indirim yoğunluğu nedeniyle, mağazasında çalıştırdığı kadınlara fazla mesai yaptıracaktır

Sevgili marka, kampanyan yine kadına zarar, şimdi burada bir tezatlık olmuyor mu?

Gratis bir nebze farkındalık yarattı…

Kadınlar günü dolayısıyla, ürünlerinde indirime dönük kampanyaları Gratis de başlattı. Ancak bunun yanı sıra, geçen yıl tam da yukarıda bahsettiğim bağlamda bir gün organize etti. 8 Mart Emekçi kadınlar gününde, kadın çalışanları yerine, onların yakınları olan birer erkek çalıştırdı. Ve ortaya hem farkındalık yaratacak hem de eğlenceli görüntüler çıktı. Bakalım bu yıl nasıl kampanyalarla karşılaşacağız.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar