Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
10.02.2017 / 12:08

Neslihan KABAOĞLU

Dizilerde şeker gibi ilaç içiyorlar…

Diziler; içerikleriyle, uzun süreleriyle ve rating savaşlarıyla, gündemde kalmaya devam ediyor. Şu sıralar, dizilerde dikkatimi çeken bir detay daha var, ilaç kullanımları.

 Özellikle, sakinleştirici ilaçların, şeker gibi içildiğini fark ediyorum. Canı sıkılan birine hemen “al şu ilacı” deyip, ilaç içiriliyor.

Bu kadar kolay olmamalı…

Doktor kontrolü dışında her türlü ilaç kullanımının, insan sağlığına zararlı olduğunu biliyoruz. Hele sakinleştiricilerin birçok yan etkisi var, çoğu da özel reçetelerle alınabiliyor. Hal böyleyken, bu ilaçların tüketiminin kolaylaştırılması, dizilerle dikkatimizi çekmesi, ne tür sonuçlar doğurur, hiç düşünülmüyor mu? Üstelik bazı dizilerde, başka birinin antidepresan ilacının kullanıldığını da görüyorum ki bu çok daha tehlikeli.

Bakanlıkla yapımcılar anlaşmıştı…

Birkaç yıl önce, dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yapımcılarla bir araya gelmiş ve bu tür konuları görüşmüştü. İlaç kullanımı, hastanelere gidişlerin düzenlenmesi, kayıtdışı istihdam gibi konuların hassasiyeti noktasında, dizilerle vatandaşa mesajlar verilecekti.

Toplumumuzun, okumak yerine izlemeyi tercih ettiğini düşünürsek; televizyon izlemedeki birinci tercih olan dizilerle, izleyiciye mesaj verilmesini, olumlu buluyorum.

Ancak, son zamanlarda, ilaç kullanımına hassasiyet gösterilmemesi, yeni bir hareket başlatılması gerektiğini gösteriyor. Hatta, sigara ve alkolün flulaştırıldığı ekranlarımızda, ezbere ilaç kullanımı da yasaklanabilir.

Eczacılar Birliği de destek…

Türkiye Eczacılar Birliği de yaptığı basın toplantısında, “Bakanlığın akılcı ilaç politikalarını destekliyoruz” açıklamasında bulundu. Türk Eczacıları Birliği başkanı Erdoğan Çolak, tüm kampanyalara rağmen, son 10 yılda ilaç tüketiminin artması, akılcı ilaç kullanma noktasındaki perspektifin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor, dedi.

İlgili bakanlıklar, birlikler ve yapımcıların, ortak çalışmalar yapması gerekiyor sanırım. Böylelikle, bir nebze bilinçlenme söz konusu olabilir. Hiçbir şey yapılmasa bile izleyicinin gözüne sokarak, sakinleştirici ilaç içilmesinin yasaklanması gerekir. Bu kadar yasak arasında, bu da gözden kaçmasın.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar