Neslihan KABAOĞLU

n.kabaoglu@medyaloji.net
15.05.2017 / 10:59

Neslihan KABAOĞLU

Annenizin Sevdiği Renk?

Yıllardır birden fazla anlam yüklenen, yılın en çok sevdiğim ayının tam da ortasında kutlanan bir gün; Anneler Günü, yine geldi. Yine anneler için bir tüketim çılgınlığına dönüşen alışveriş bombardımanı ama bir o kadar annemizle ilişkimizi sorguladığımız bir gün.

Çok şükür benim annem yanımda, hayatımın her anına destek ve biz yılda bir kez değil de her gün birbirimize değer verebildiğimiz için şükrediyoruz. Ve ben, hiçbir anneye gıptayla bakmadan anneme haykırarak söyleyebiliyorum “iyi ki benim annemsin”. Sanırım çocuklarımdan da yıllar boyu duymayı en çok istediğim söz bu olacak.

Ben yılda bir kez de olsa “annelik” konusunda bir farkındalık oluşturulmasına sıcak bakıyorum. Çünkü “annelik” gerçekten oldukça fedakarlık gerektiren bir durum. Hediye konusunu fazla abartmaya gerek yok. Hiçbir anne evladının zor duruma düşmesini istemez, annenin yanında olmak veya bunu hissettirmek yeterlidir bana göre.

Tabi her özel günü olduğu gibi, anneler gününü de fırsata çeviren markalar var. Çoğu marka, anneler günü ile ilgili hazırladığı kampanyaları ve düşündürücü reklamlarıyla ekranda.

En duygusal Halkbank…

Annelik duygusunun yoğunluğunu hatırlatan ve annenin bir çok fedakarlığının altını çizen reklamlarla karşılaşıyoruz bu dönemlerde. Bu yıl, bana göre, yeni reklamıyla en fazla öne çıkan marka Halkbank oldu.

Halkbank’ın yeni reklamı, çağrı merkezinde geçiyor. Bankanın çağrı merkezinde, müşterilerine sorduğu sorulardan biri de “annenizin kızlık soyadı” ile ilgili. Merkezde çalışan görevli, bu soruyu sorduğunda birden annesini hatırlayarak duygulanıyor. Ve müşteriye “annesinin sevdiği rengi” soruyor. Yanındaki arkadaşlarının da dikkatini çekince, hepsi müşterilerine anneleriyle ilgili sorular soruyor.

Tabi ki Zerrin Özer tamamlamış…

Zerrin Özer’in sesinden Herşey seninle güzel şarkısıyla ekrana gelen reklam, “Belki de en güzel hediye, O’nu tanımaktır” vurgusu yapılıyor. Zerrin Özer’in sesi ve anlamlı şarkısı, adeta reklamı tamamlamış.

Bu duygu yüklü reklamı izlemek isteyenler için: https://www.youtube.com/watch?v=lRHgr1ZBl2E

Anneliğin mizahi tarafları…

Anneler gününe özel hazırlanan reklamlar arasında, anneliğin özelliklerini mizahi bir dille anlatan markalar da oldu. Bence, hepsi de oldukça eğlenceli ve doğru tespitler.

Garanti Bankası’nın yeni reklamında, oğlunun sosyal medyada paylaştığı fotoğrafın altına yorum yapan ama oğlu bu yorumu sildiği için üzülen bir anne var. Ama reklam sonunda, oğlunun bu yorumu tişörtüne yazdırdığını görünce, anne çok seviniyor. Evin bahçesinde eğlenceli bir dille hazırlanan reklamda, “Her sözünü gururla göğsümüzde taşıdığımız annelerimiz” vurgusu yapılıyor.

Turkcell, annelerin çocuklarıyla ilgili endişeye kapıldığında, kafasında kurduğu senaryoları reklamına taşıdı. Evinde bulunan anne, telefonla çocuğuna ulaşamayınca; kaza yaptığını, ormanda vahşi hayvanlarla karşılaştığını, hatta ıssız adaya düştüğünü hayal ediyor. Turkcell, çekim gücünün de altını çizdiği reklamında, “Çekim gücünün yarışamayacağı tek güç, Annelerin hayal gücü” ifadesine yer veriyor.

Petlas, yeni reklamında, yarış pilotlarının yanına annelerini oturtturdu. Annelerin Co Pilotluk yaptığı reklamlarda, “yavaş git oğlum” “aman oğlum dikkat et” gibi müdahaleleri oluyor. Ve yarış arabalarının içinde bu söylemler, oldukça eğlenceli bir görüntü çiziyor.

Düşündüren reklamlar…

“Sen yeter ki hayal et” sloganıyla anneler gününü kutlamayı tercih eden Türk Telekom, milli sporcu Filiz Nur ve annesi Süreyya İmer’in başarı hikayesini reklamına taşıdı.

Vodafone, bazen annelerimizin telefonlarını açmadığımızı hatırlatarak “arayan annense aç” söyleminde bulundu. Marka, “sen annenin telefonunu açmazsan, Vodafone’un 4,5G teknolojisi neye yarar” vurgusunu yaptı ki bence gayet haklı.

Profilo, dünyanın en büyük aşıkları için, Ayla Çelik’in çok beğenilen Bağdat şarkısını, reklamına uyarladı. Yine Ayla Çelik’in sesinden dinlediğimiz şarkıda, anneler ve bebekleri birbirine sarılıyor ve sevgi dolu bir görüntü çıkıyor ortaya.

Bugüne özel kampanyaların yer aldığı birçok marka var ekranda. Kadınlar gününde olduğu gibi, anneler gününde de markalardan kampanya reklamı değil, farkındalık reklamı beklerim. Dolayısıyla o reklamlara pek değinmiyorum.

Ayrıca, annesiyle birlikte olmayan insanların böyle günleri pek hüzünlü geçirdiğini düşünüyorum. Biz bu reklamlarda laylaylom modundayken, o insanların duygularını da hiçe saymak istemem, sabır dilerim.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Dijital Medya’da marka takibi nasıl kurgulanır? - 22.12.2023
>> Medyada Deepfake tartışması - 07.04.2021
>> Medyada yeni bir soluk: Oksijen - 21.01.2021
>> Veriler asla uyumaz! - 02.10.2020
>> NO ON Coca Cola’yı geçti - 28.08.2020
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Medyada gündem belirleme…
Tüm Yazarlar