10.05.2017 / 09:47

Halef R.  VAYIS

Aklıyla insan hayatına katılan teknolojik ürünler

ABD’de yapılan araştırmada, halkın otonom araçlar edinmeye istekli olduğu ortaya çıkmış. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı, otomobil satın almak yerine, devreye girdiğinde, içinde şoför olmayan otonom araçları kiralayarak kullanmayı tercih edeceklerini belirtiyor. Bu da araçlarda yeni paylaşım kültürünü beraberinde getirecek…

 

Artık her bir şeyin akıllısı var ya…
Aynanın niye olmasın?

Sizi zayıf gösterebilir, daha güzel görünmenizi sağlayabilir falan…
Ancak aşağıda sözü edilen ayna böylesi değil. Bildiğiniz akıllı cihazların başka versiyonu…

 

Kişisel asistana dönüşen akıllı ayna…

Günlük hava durumunu, haftalık planlarınızı, hatta sosyal medya bildirimlerinizi gösteren bir aynaya sahip olma fikri hoşunuza gidiyorsa, daha bile fazlası var.

Beş parmağa kadar dokunmatik özellik sunan yeni akıllı aynalar, aynı zamanda sesle kontrol edilebilecek. Gelişmiş yapay zekası sayesinde de kişisel asistanınıza dönüşebilecek.

Bu aynaları evinizdeki diğer akıllı cihazlarla konuşturmanız mümkün. Örneğin ışıkları kontrol edebilir, sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda müzikler çalabilir, video oynatabilir, haberleri derletebilirsiniz.

Ekim ayında satışa çıkması planlanan akıllı aynaların fiyatı, 400 ile 600 dolar arasında olacak.

Elbette, hayatımıza girmeye hazırlanan birçok teknolojik ürün de sırada bekliyor.

 

Sahibini takip eden akıllı bavul

Travelmate Robotics şirketinin ürettiği kendi kendine sahibini takip edebilen bavul satışa çıkıyor. Sahibinin komutlarına uyacak olan akıllı bavul, saatte 10.9 kilometre hıza ulaşabilecek.

Yapay zekayla kendi kendine tamamen otonom bir şekilde hareket edebilen bavul, sahibini akıllı telefon vasıtasıyla takip edecek. Valiz, engelleri tanıyacak ve sahibinin dediklerini harfiyen uygulayacak.

USB girişi sayesinde akıllı telefon şarj etmeye de yarayan bavul, sahibi kendisinden 15 metre uzaklaşıldığında uyarı verecek.

Bu yılın haziran ayında altı farklı renk seçeneğiyle satışa çıkacak olan bavulun küçük boyu 399 dolardan, orta boyu 495 dolardan, büyük boyu da 595 dolardan pazara sunulacak.

 

2030’da ABD’nin dörtte biri otonom araç kullanacak

Boston Consulting Group’un yaptığı araştırmaya göre 2030 yılına geldiğimizde ABD’de otomobillerin yol aldığı her milin dörtte biri otonom şekilde gerçekleşecek.

ABD’de sadece test amacıyla binlerce otonom araç şehir trafiğinde her gün yol alırken, Tesla gibi bu konuda ileri aşamada çalışmaları olan şirketler, hükümete baskı yaparak otonom araçları yakın tarihte resmen satışa sunmak için hazırlık yapıyor.

Şöyle de bir durum var.

ABD’de yapılan araştırmada, halkın otonom araçlar edinmeye çok istekli olduğu ortaya çıkmış.

Otomobil sahibi olmanın maliyeti düşünüldüğünde, araştırmaya katılanların % 60’ı otonom taksilerin devreye girmesiyle otomobil satın almak yerine, içinde şoför olmayan otonom araçları taksi gibi kullanarak kiralamayı tercih edeceklerini belirtiyor.

Bu da araç paylaşım uygulamalarının, şehir içi ulaşımın vazgeçilmez parçasına dönüşeceğini gösteriyor. Otonom araçları satın alanların ise, aracı kullanmadıkları anlarda, başka yolcuları taşıması için kiralaması olasılığını ortaya çıkarıyor. Yani, otonom araçlar kendi ücretlerini çalışarak ödeyebilecek.

 

Geleceğin lensleri kanseri tespit edebilecek

Görünen o ki, lensler gelecekte bizlere daha büyük kolaylıklar sağlayabilecek.

Oregon Eyalet Üniversitesi‘ndeki mühendisler, lenslerin içine şeffaf sensörler yerleştirebilmek için çalışıyor.

Çalışmaların başarılı olması durumunda, günlük hayatta görme problemleri için kullanılması planlanan lensler, şeker hastalarının kendi kendilerini takip edebilmesine, uyuşturucu kullananların hemen tespitine ve kanser gibi birçok hastalığın önceden teşhis edilmesine yardımcı olacak.

Tabi tüm bu gelişmelerin ucu bucağı yok…
Kendimizi teknolojiye teslim ederek yaşayacağımız yakın gelecek bizi bekliyor...

 

twitter.com/HalefRVayis

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz… - 27.03.2024
>> Çalıştıkça fakirleşmek (working poor)… - 20.03.2024
>> 2050 yılına gelindiğinde… - 13.03.2024
>> Teknoloji insan ırkının sonunu getirir mi? - 06.03.2024
>> Balina üzerinde seyahat eden kedi misali... - 28.02.2024
Medyaloji Yazarları
Halef R.  VAYIS Neslihan KABAOĞLU Meltem AŞCİ Hüseyin MOVİT
Milyonlarca sinek yanılıyor olamaz…
Tüm Yazarlar