Yayın dünyasının 'pusulası' yaşamını yitirdi

Medyaloji.net » pr » Yayın dünyasının 'pusulası' yaşamını yitirdi
Yayın dünyasının 'pusulası' yaşamını yitirdi

Yayıncılık dünyasının duayen ismi Kezban Akçalı, 70 yaşında hayata veda etti.

Yayıncılık dünyasının önde gelen isimlerinden Kezban Akcalı, hayatını kaybetti. Akcalı Telif Hakları Ajansı’nın kurucusu ve genel direktörü olan Akcalı, 70 yaşındaydı. 1944 yılında yaşama gözlerini açan Kezban Akcalı’nın cenazesi, dün Erenköy Galippaşa Camii’nde kılınan öğe namazının ardından defnedilmek üzere Bodrum’a uğurlandı.

İKİ BİNE YAKIN YAZAR
1960’lı yılların sonuna doğru May Yayınları’nda yayıncılık hayatına başlayan Akcalı, ardından Milliyet Yayınları’nda görev aldı. Akcalı, ONK Ajans’ta geçirdiği sekiz yılın ardından 1985 yılında Akcalı Telif Hakları Ajansı’nı kurdu ve kurumun genel direktörlüğünü üstlendi. 85’ten bu yana görevini sürdüren Akcalı, yabancı yazar ve ajanslarla yılda iki bine yakın sözleşme imzalayan sektörün lider isimlerinden biri konumuna getirdi.

ONUN SAYESİNDE YAYIMLANDI
Yurtdışı kitap fuarlarının en önemli konuklarından biri konumundaki Akcalı, Türkiye yayın dünyasında çok satan Dan Brown, Stephen King, Haruki Murakami gibi kitapları yayıncılara tavsiye eden kişiydi. Akcalı Ajans’ın temsil ettiği yazarlar arasında Haruki Murakami, Paul Auster, Jose Saramago, John Grisham, Stephen King, Neil Gaiman, Agahta Christie ve Roald Dahl gibi isimler bulunuyor.


AMAZON’DA NE GÖRÜRLERSE
2010’da Faruk Şüyün’e Türkiye yayıncılık sektörü ve kariyeri hakkında bir söyleşi veren Akcalı, yerli yazarlarla çalışmamasının nedenini şöyle açıklıyordu: “Bizim yazarlarımız satırlarının değişmesine izin vermiyorlar. Bir gün bir mecmuada okudum, William Saroyan, Amerika’nın tanınmış yazarı, adam diyor ki ‘Kitabımı beş kere tepeden tırnağa yeniden yazdırdılar.’ Dışarıdaki kitabı takip eden, okuyan, ajansla konuşacak, anlaşmalara bakacak, telifleri takip edecek, bir de o arada Türk yazarın bir kitabını düzeltecek. Yok böyle bir olay”

Akcalı, Türkiye yayıncılık sektörünün durumunu ise “Amazon’a girip çok satanlar listesinin ilk sırasındaki kitabı istiyorlar” diye özetlemiş ve eklemişti: “Pek sevgili bir yayıncım, herhalde 15 sene oldu, bir gün geldi ‘Ben bu kitabı istiyorum’ diye, ‘En çok satanlarda birinci sıradaki kitap, bunu mutlaka elde etmem lâzım.’ Bir baktık: İncil. Bunu sen pek yapamazsın, gel bu orda kalsın, Redhouse yapıyor bunu zaten, dağıtıyor, dedim. Yalnızca çok satanlara bakıp kitap istiyorlar.”

YORUMLAR