Bugün
Dün
Bu Hafta
Bu Ay
Bugün
Dün
Bu Hafta
Bu Ay
Bugün
Dün
Bu Hafta
Bu Ay
 
Suzan Hatem: "Outdoor’da, dijital ekranların yıldızı parlıyor”
03.11.2009 15:13:01
Outdoor reklamcılığın Türkiye’de de hızla gelişen dallarından biri olan “dijital ekranlar”ın pazarlaması konusunda faaliyet gösteriyorsunuz. Dijital ekranlar uygulaması dünyada ilk olarak nerede ortaya çıktı, Türkiye bunu ne kadar zamanda keşfetti?
Açıkhava reklamcılığı 1990’lı yıllarda özellikle Amerika’da dijitalleşmeye başladı. Outdoor’da gördüğümüz sabit panolar dijital panolara dönüştü. Bu dönüşüm hala devam ediyor. Özellikle de 2000’li yıllarda dijital outdoor network denilen sistemin geliştiğini gözlemliyoruz. Artık reklamveren tek bir pano yerine outdoor’da iletişimini network üzerinden yapıyor. Böylece daha fazla kişiye daha az maliyetle ulaşıyor. Dijital ekran network’leri hem Avrupa’daki hem de Amerika’daki havaalanlarında, metrolarda ve alışveriş merkezlerinde kullanılıyor.
 
Next Generation Media olarak kapalı mekanlardaki dijital ekranların medya pazarlamasını yapan ilk şirketlerden biriyiz. Dijital Ekran Network uygulamamızla dünyadaki gelişen bu trendi Türkiye’de sunuyoruz. Reklamverene az maliyetle çok kişiye ulaşabilme imkanı tanıyoruz.
 
Bize biraz Next Generation Media’dan bahseder misiniz?
2002 yılında kapalı mekanların dijital reklam mecralarını pazarlama amacıyla kurulmuş bir şirketiz. Bu teknolojiyi ilk kullanan şirketlerden biri olmamız sayesinde bu sektörün öncü Digital Out Of Home (DOOH) Medya Pazarlama Şirketiyiz.
 
Portföyümüzde bulunan, İstanbul başta olmak üzere Türkiye geneline yayılan alışveriş merkezleri, havalimanları ve metro istasyonlarında kurduğumuz kapalı devre dijital ekran network’ü ile reklamverenlere markalarını tüketiciyle direkt buluşturma imkanı vermekteyiz.
 
Gerek teknik altyapı, gerekse insan kaynakları anlamında profesyonel bakış açısıyla çalışan bir outdoor medya pazarlama şirketiyiz. Bu bakış açısıyla, hızlı ve sağlam büyümenin  sonucu olarak,  2008 yılında Türkiye'nin ilk bağımsız girişim sermayesi şirketi olan Turkven ile yatırım ortaklığı anlaşması imzaladık. Turkven, yatırımcıları arasında Dünya Bankası (IFC), Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) gibi dünya çapında prestij sahibi finans kuruluşlarının da bulunduğu yatırım fonlarını yönetmektedir.
 
Portföyümüzde bulunan mekanlarda sadece dijital ekranlarla yer almıyoruz. Reklamverene tam hizmet verebilmek amacıyla mecra çeşitlemesine gittik. Alışveriş merkezlerinde raket network’ümüz yer alıyor. Dış cephe panoları ile de hizmet veriyoruz. Ayrıca Türkiye’de ilk ve tek olan mecralarımız da var. Bunlardan biri Nişantaşı City’s’in dış cephesinde yer alan 100m2’lik dev LED ekran. Bir diğeri ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen AVM’erinden biri olan İstinyePark’ın dış cephesindeki showcase olarak adlandırdığımız vitrinler.
 
Hizmet verdiğimiz sektörler son derece çeşitli. Otomotiv’den FMCG’ye, Finans’tan Hazır Giyim’ kadar çok çeşitli sektörlerden müşterilerimiz var. Tüketici ile direkt iletişim kurmak isteyen tüm sektörler bizim müşterimiz.
 
Global ekonomik kriz, reklamcılık sektöründe de etkisini yoğun olarak hissettirdi. Krizin, dünya ve Türkiye’deki açık hava reklamcılığına nasıl yansıdığından bahseder misiniz? Sektör, krizden nasıl ve ne kadar etkilendi? Krizin etkilerini minimize etmek için nasıl yöntemlere başvuruldu?
Reklam harcamaları önceki yıllarla karşılaştırıldığında düştü. Genel düşüş oranıyla mecra bazındaki düşüş oranlarını kıyasladığınızda, klasik mecraların payının daha fazla azaldığını görebilirsiniz. Reklamverenin klasik mecraların dışında yeni mecralara kaymaya başladığını tespit ediyoruz. DOOH da bunlardan bir tanesi örneğin. Reklamverenlerin iletişiminin sürdürülmesi, ekonominin canlılığının devam etmesi için birçok mecra özel paket fiyat uygulamalarına gidiyor. İletişim süresini uzatan taktikler uygulanıyor.
 
Dünyada ve Türkiye’de outdoor reklamcılığın, tüm reklam pastası içindeki yerinden bahseder misiniz? Yüzdelik oranı ne kadar, markaların açık hava reklamlarına ilgisinde nasıl bir seyir var?
Dünyada Açıkhava reklamcılığının tüm reklam harcamalarındaki payı %6 civarlarında. Türkiye’de bu pay %7 civarlarında. Yapılan son araştırmalar ve öngörüler gösteriyor ki Açıkhava reklamcılığının aldığı pay her sene için artacak. Buna en büyük katkıyı ise DOOH yapıyor. Reklamverenler artık outdoor’da sabit alanlar yerine dijital alanlarla daha çok ilgileniyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dijital ekranlarda yapılan iletişim tüketicinin daha çok ilgisini çekiyor. Tüketiciden daha hızlı geri dönüş alınıyor. Ayrıca teknolojik özelliliğinden dolayı iletişim anında devreye alınıyor, istenildiği anda yayından çıkıyor veya iletişim mesajı anında güncellenebiliyor. Bu mecrayı kullanmanın prodüksiyon maliyeti bile klasik outdoor’la kıyaslandığında çok ama çok düşük. Bunun yanında reklamcıları ve reklamverenleri en çok cezbeden unsur ise tüketici ile interaktiviteyi sağlayabiliyor olmasıdır.
 
Genl olarak baktığımızda, Açıkhava reklam pastasında, dijital ekranlara ilgide bir artış olduğunu gözlemliyoruz, sizin konuyla ilgili tespitleriniz neler?
Dijital ekranlara ilginin arttığı gözleminiz çok yerinde bir gözlem. Yukarıda belirttiğim dünyadaki istatistiki verileri bir yana bıraksak bile bizim seneler bazındaki büyümemiz bile bunun bir göstergesidir. Reklamveren sayımızdaki artış, kullanılan frekanstaki artış, kullanıp yararını gören ve tekrar kullanan reklamverenler sayısındaki artış gibi veriler dijital ekranları iletişimin vazgeçilmez mecrası haline getiriyor. 
 
Dijital ekranları en çok hangi sektörler ve markalar tercih ediyor?
Hitap ettiğimiz sektörler çok geniş. Otomotiv, turizm, finans, FMCG, GSM operatörleri, hazır giyim, beyaz eşya, internet servisleri, medya gibi birçok sektörden markalara hizmet veriyoruz. Müşterilerimiz Türkiye’nin en büyük reklamverenleri. Mecralarımızın çeşitliliği ve dijital ekranların teknolojik özelliğinden dolayı imaj kampanyaları için de kullanıyorlar, satış kampanyaları için de. Dijital Signage teknolojisinin özelliğinden dolayı dijital ekranlar anlık satış kampanyaları için kullanılıyor. Verilmek istenen reklam mesajı anında yayına girip, istenildiği anda da yayından çıkabiliyor. Her mecrada olduğu gibi dijital ekran mecrasında da mecra kullanım sürekliliği önemli bir unsur.
 
Dijital ekranların, markalara sunduğu avantajlar neler?
Dijital ekranlarda Digital Signage teknolojisini kullanıyoruz. Bu teknoloji sayesinde reklamveren vermek istediği reklam mesajını mekana göre ayrıştırabiliyor. Örneğin Akmerkez’deki ekranlarda o mekana özel bir mesaj verirken, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda farklı bir mesaj kullanabiliyor. Mekana göre reklam mesajı çeşitlemesine giden ve bizim mecralarımızdan çok olumlu geri dönüş sağlayan müşterilerimiz var. Daha önce de bahsettim, interaktivite, ekranların en önemli özelliklerinden biri. Mecranın dinamik özelliğinden dolayı dünyada dijital ekranlar mobil pazarlama aktivitelerinin en çok kullanılan mecrası.
 
Reklamcılık alanının belki de en yeni mecralarından birisi dijital ekranlar ve dolayısıyla bilinirliği de düşük. Siz bu uygulamanın bilinirliğini arttırmak için bir çalışma yapıyor musunuz? Firma ve markalara yönelik olarak böyle çalışmalarınız var mı?
Pazarlama aktivitelerimizde reklam, PR çalışmaları yer alıyor. Hem sektörümüz hem de markamız açısından faydalı olacak projelere sponsor olmayı tercih ediyoruz. Mediacat’in Açıkhava Ödülleri’nde dijital ekran kategorisinin sponsorluğunu yaptık.
Bunun dışında, toplam 14 ülke ve 64 şehirde yayınlanan Art by Chance Ultra Kısa Film Festivali’nin Türkiye’deki gösterim sponsoru olduk. Art By Chance, 30 sn’lik ‘yolculuk’ temalı kısa filmleriyle sinema salonları yerine sadece alışveriş merkezleri, havalimanları, metro gibi şehrin dört bir yanına dağılmış olan dijital ekranlarda yer alarak fark yarattı.
Dijital sektörün bilinirliğini artıracak projelerin içinde yer almayı seviyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu şekilde devam etmeyi düşünüyoruz.
 
Son olarak, neler eklemek istersiniz?
Bu röportaj için Medyaloji’ye çok teşekkür ediyoruz.
www.medyaloji.net
Bu haberi toplam 3 kişi beğendi.
 
Reytingli 54 ekran tecavüz! - 29.08.2011 14:21:53