Sporda kadının adı yok

Medyaloji.net » dünya » Sporda kadının adı yok
Sporda kadının adı yok

Türkiye’de spor deyince akla futbol, sporcu deyince de futbolcu geliyor. Hal böyle olunca, çeşitli spor dallarında başarılarıyla öne çıkan kadınlar, seslerini duyurmakta çok zorlanıyor. İşte, MTM’nin verileriyle, spor arenasında kadının yeri!...

Tüm dünyanın en çok ilgi gösterdiği spor dalı olan futbol, ülkemizde de diğer spor dallarını gölgede bırakıyor. Spor gazetelerinin neredeyse tüm sayfalarını futbol ve futbolcu haberleri dolduruyor. TV kanalları, spor programlarında ve bültenlerde, futbol haberleri ile dolup taşıyor. Basketbol ve voleybol haberleri kendine biraz yer bulsa da, atletizm, su sporları, tenis, vb. pek çok spor dalına ilgi yok denecek kadar az.
 
ARDA TURAN’A 40 BİN 214 HABER, ELVAN’A 1.137 HABER…
MTM Medya Takip Merkezi’nin kadın sporcuları mercek altına aldığı araştırması, ortaya çarpıcı sonuçlar çıkardı. Buna göre, 2010 yılının medyada en çok yansıma bulan sporcusu Arda Turan, 40 bin 214 habere konu olurken, medyada en çok yer bulan kadın sporcu olan Elvan Abeylegesse’nin haber sayısı ise sadece 1.137 oldu. Elvan’a oranla, 35 katından daha fazla ilgi gösterilen Arda Turan, sporda erkek hakimiyetinin de açık bir göstergesi oldu.
 
MTM’nin aynı raporuna göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği ikinci futbolcu olan Ricardo Quaresma 33 bin 269 haberde yer bulurken, en çok ilgi bulan ikinci kadın sporcu olan ünlü tenisçi İpek Şenoğlu ise sadece 504 haber yansıma buldu.
 
349 haber/yazı ile listenin üçüncü sırasında yer alan Süreyya Ayhan ise daha çok özel hayatıyla medyanın markajındaydı. Yıl toplamında, çok az haber ile yansıma bulan diğer kadın sporcular sırasıyla Sibel Özkan, Nurcan Taylan, Neslihan Demir, Gizem Girişmen, Yasemin Dalkılıç, Hamide Bıkçın ve Pervin Ayli oldular.
 
YORUMLAR
En çok okunan haberler