Sıvılar, akıllı telefonları neden bozuyor?

Medyaloji.net » teknoloji » Sıvılar, akıllı telefonları neden bozuyor?
Sıvılar, akıllı telefonları neden bozuyor?

Sıvı devre kartına temas ettiğinde aşınmaya ve dolayısıyla oksitlenmeye veya metallerin özelliğini kaybetmesine yol açar.

 Telefonlarımızı gittiğimiz hemen hemen her yere götürüyoruz. Bu nedenle günümüzde içine bir sıvı kaçarak bozulan telefonlar hiç de azımsanacak bir sayıda değil. Üst düzey bazı ürünler su geçirmezlik özelliğine sahip olsa da, pek çok model halen bu riskle karşı karşıya.

Peki telefonun devrelerine sıvı temas ettiğinde neden sorun çıkıyor? Telefonun içinde neler oluyor?

Sıvı devre kartına temas ettiğinde aşınmaya ve dolayısıyla oksitlenmeye veya metallerin özelliğini kaybetmesine yol açar. Sıvıya maruz kalan devre kartı bir arabanın paslanması gibi aşınır ve işlev görmez hale gelir.

Devre kartları, sıvıyla temas ettiğinde devreler arasındaki direnç azalır, metaller bozulur ve lehim eklemleri özelliğini kaybeder. Aşınma, elektrik akımının geçtiği yerlerde çukurlar ve çatlaklar meydana getirir.

Aşınmanın ne kadar hızla yayılacağında sıvının türü önem taşıyor. Su ve alkol önemli bir aşındırmaya yol açmazken, tuzlu su ve klor, cihazınıza en zararlı olabilecek sıvılardan. Bu tür sıvılar aşınmayı hızlandırır ve devrenizi kısa bir süre içinde öldürür.

YORUMLAR