Seçimin medya karnesi

Medyaloji.net » pr » Seçimin medya karnesi
Seçimin medya karnesi

Türkiye'nin dört gözle beklediği 30 Mart yerel seçimleri sona erdi. Peki, partiler seçmenlerine ulaşırken medyayı ne kadar ve nasıl kullandı?

MEDYALOJİ ÖZEL - Medya Takip Merkezi’nin, 01- 31 Mart tarih aralığındaki yazılı basın taraması sonucu hazırladığı raporda siyasal partiler, liderler ve belediye başkan adaylarının medyadaki görünürlükleri yerel, ulusal ve genel olmak üzere 3 farklı biçimde incelendi. Araştırmaya göre, ulusal basında en çok ilan veren parti Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ikinci sırada yer alırken, ulusal basına en çok ilan veren bir diğer parti ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu.

Yerel basına baktığımızda da, ilk sıra değişmedi. Ak Parti yerel basına verdiği 3 bin 911 ilanla listede zirveye oturdu. Ulusal basında listenin üçüncü sırasında yer alan MHP, yerel basına verdiği 2 bin 90 ilan adedi ile listede ikinci sırada yer aldı. MHP’yi Cumhuriyet Halk Partisi izledi. CHP de bin 993 ilanla listede üçüncü oldu.



Yazılı basın ilanlarında AK Parti lider...

MTM, 30 Mart yerel seçimleri öncesi parti liderlerinin medyadaki görünürlüklerini araştırdı. Bu sonuca göre, ulusal basına en çok ilan veren siyasal parti, AK Parti oldu. Reklamlarında Başbakan Erdoğan'ı öne çıkartan AK Parti, ulusal basına 379 ilan verirken; 90 ilan veren MHP ikinci, 65 ilan veren CHP ise üçüncü oldu.

Yerel basın ilanlarında da AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, öne çıktığı 144 ilan ile ilk sıraya oturdu. CHP'nin 55 ilan verdiği yerel basına MHP de 50 ilan verdi. Çalışmada, ulusal ve yerel basına verilen aday ilanları, ayrı olarak hesaplandı.

Ulusal basında Sarıgül lider…
Medya Takip Merkezi’nin aynı araştırmasına göre, 30 Mart yerel seçim sürecinde belediye başkan adayları da yazılı basın ilanlarını yoğun kullandılar. CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, yazılı basın ilanlarını en fazla kullanan aday oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını, kesin olmayan sonuçlara göre yazılı basına hiç ilan vermeyen Kadir Topbaş’a kaptıran Mustafa Sarıgül, 167 ilan adedi ile listenin ilk sırasında yer aldı. İzmir Konak Belediye Başkanı Adayı Hakan Tartan, 85 ilan ile listede ikinci sırada yer aldı. Konak Belediyesi’nin mevcut başkanı olan Hakan Tartan yerel seçimlerden sonra koltuğunu CHP'den Sema Pekdaş’a kaptırdı. Ulusal basına en çok ilan veren bir diğer başkan adayı ise AK Parti Çankaya Belediye Başkan Adayı Barış Aydın oldu. Barış Aydın, 84 ilan ile listenin üçüncü sırasında yer aldı. Ulusal basında en çok reklam veren 3 adayın da ortak noktası seçimi kazanamamaları oldu.

Yerel basında Recep Altepe lider…
Yerel basında seçmenlerine en çok ilan vererek seslenen başkan adayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ikinci kez seçilen Recep Altepe, 144 ilan adedi ile seçmenlerine ulaşarak yerel basında en çok ilan veren başkan adayı sıralamasında da ilk sırada yer aldı. AK Parti Afyon Kara Hisar Belediye Başkan Adayı Burhanettin Çoban yerel basına verdiği 128 ilan ile ikinci sıraya yerleşirken yine AK Parti'li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Harun Karacan ise 108 ilan adedi ile üçüncü oldu. Yerel basını tercih eden 3 adaydan sadece Harun Karacan seçimi kaybederken, diğer iki aday seçimleri zaferle noktaladı.


Partiler hangi gazeteleri tercih etti?
Siyasal partilerin ilan vermek için en çok hangi gazeteleri tercih ettiğini de sorgulayan araştırmaya göre AK Parti, ulusal basında Posta, Sabah, Hürriyet ve Milliyet'i; yerel basında ise Karadeniz'in Sesi, Haberdar, Karadeniz'de Son Nokta ve Karadeniz'den Güne Bakış gazetelerini tercih etti.



CHP ulusal basında Posta, Hürriyet, Milliyet ve Zaman gazetelerine ilan verirken; yerel basında Haberdar, Gazete İstanbul, Gerçek ve Karadeniz’den Güne Bakış gazetelerine ağırlık verdi.


MHP ulusal basında Ortadoğu, Zaman, Posta ve Hürriyet; yerel basında ise Yeni Haber, Kuzey Ekspres, Yenigün ve Hakimiyet gazetelerine tercih etti.


Siyasi parti liderlerinin öne çıktığı reklamlara baktığımızda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 523 ilanla listede ilk sırada yer alırken, 140 ilan ile MHP Genel Başkanı ikinci, 120 ilan veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise üçüncü oldu. Siyasal partilerin kurumsal ilanlarında liderlerini kullandıkları dikkat çekti.


Partileri genel olarak ele aldığımızda, ulusal ve yerel basında ilk sırada yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, genel sıralamadaki yeri değişmedi. AK Parti, 4 bin 964 adet ilan ile seçmenlerine seslendi. CHP'nin toplamda 2 bin 688 ilan ile ikinci olduğu sıralamada 2 bin 559 ilan veren MHP ise üçüncü oldu.



Büyükşehir Belediye Başkanları ve Belediye Başkan adaylarının ilanlarını genel tabloda incelediğimizde ise CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, 174 ilan ile zirveye oturdu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ikinci kez seçilen Recep Altepe 171 ilanla ikinci, Antalya Büyükşehir Başkanlığına seçilen Menderes Türel 152 ilan ile üçüncü sırada yer aldı.



NOT: Genel tablo, ulusal, yerel, Kıbrıs, Avrupa ve bölgesel yayınlar ele alınarak elde edilmiştir.

Görsel Medyada AK Parti açık ara önde…

Medya Takip Merkezi’nin, 1 – 28 Mart arasında 13 televizyon kanalı üzerinden yaptığı araştırmada, siyasal partilerin görsel medya reklamlarını ne ölçüde kullandığı da belirlendi. AK Parti 4 bin 35 reklam adedi ile en çok reklam veren siyasi parti olurken, 2 bin 725 reklam veren CHP ikinci, 136 reklam veren MHP de üçüncü oldu.


Siyasal partilerin en çok tercih ettiği kanalların da belirlendiği araştırmada en çok tercih edilen NTV'nin bin 348 reklam aldığı; NTV’yi 752 adet siyasi reklam alan Kanal D ve 737 reklam ile Star TV'nin izlediği ortaya çıktı.


01 – 28 Mart tarihleri arasında toplamda 49 saati aşkın ekranlarda yer alan AK Parti, ilk sırada tercih ettiği NTV’ye 774 reklam verirken; NTV’yi, 536 reklamla TGRT Haber ve 485 reklamla Kanal 24 izlediler.


Toplamda 23 saatin üzerinde reklam veren CHP'nin de ilk tercihi NTV oldu. 412 CHP reklamının yayınlandığı NTV'yi 391 reklam ile CNN Türk ve 378 adet reklamla Kanal D izlediler.



Yazılı basın ilanlarını etkili kullanan MHP'nin tv reklamlarında bu kadar agresif olmadığı gözlendi. , MHP’nin en fazla reklam verdiği televizyon kanalı 92 reklam ile CNN Türk olurken; bu kanalı 32 reklam verdiği NTV ve 11 reklam verdiği Habertürk izledi.


YORUMLAR