Kuyumcular bir bir kepenk kapatıyor

Medyaloji.net » pr » Kuyumcular bir bir kepenk kapatıyor
Kuyumcular bir bir kepenk kapatıyor

Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının altın sektörünün olumsuz etkilediği gözleniyor.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 1 Şubat'tan itibaren kredi kartına taksitle altın satışını kaldırmasının sektörlerinde önemli kayıplara neden olduğunu söyledi.

Aradan geçen 2,5 aylık dönemde yüzde 30'luk bir kayıp beklediklerini ancak tahminlerinden daha olumsuz bir tabloyla karşılaştıklarını dile getiren Başman, "Kredi kartına taksidin kaldırılmasının ardından işlerimizde yüzde 40-50 hatta bazı bölgelerde yüzde 70'lere varan ciro kayıpları yaşıyoruz. Sadece bizim sektörümüz değil, taksit sayısının 9'a indirilmesi ve kart limitlerinin düşürülmesi, zaten ağır aksak dönen ticari çarkı durma noktasına getirdi" diye konuştu.

Sektör Kepenk kapatıyor
Vatandaşların altın alımlarının önemli ölçüde azaldığını savunan Başman, şunları kaydetti: "Eskiden hediye alacak bir vatandaş, 500 liralık bir bileziği 9 takside böldürerek ayda 55 liraya rahatlıkla alabiliyordu. Ama şimdi orta gelirli bir vatandaş, 500 lirayı tek çekimde vermek istemiyor. Bu da işlerimizi neredeyse durma noktasına getirdi. En yüksek satış yaptığımız 14 Şubat'ta bile sektörümüz sinek avladı diyebilirim. Hediye dönemleri, sektörümüz için çok önemli günler. Bu dönemlerde satış yapamazsak o yılı tamamen zararla kapatırız. Bu kart uygulaması başladı başlayalı 2,5 aylık süreçte Adana'da 50'ye yakın kuyumcu kepenk kapattı. Eğer düğün sezonunda da bu uygulama devam ederse, sektörün yarısı kepenk kapatır."

BDDK'ya sektörle ilgili sıkıntıları bildiren bir rapor sunduklarını aktaran Başman, BDDK'nın mayıs ayında yapacağı değerlendirme toplantısında bu konunun ele alınmasını, 9 olmasa bile 6-7 taksit imkanı vererek hem vatandaşı hem de piyasayı rahatlatacak karar alınmasını umduklarını ifade etti.

Altın alışverişi düştü
Bankalar Arası Kart Merkezi'nden alınan verilere göre, ocak ayında kredi kartıyla 806 bin liralık altın alışverişi yapılırken, kredi kartına taksit sınırlamanın başladığı şubat ayında yüzde 40'a varan gerilemeyle 676 bin liralık altın alışverişi gerçekleşti.

YORUMLAR