İşte en popüler yerel gazete isimleri!

Medyaloji.net » pr » İşte en popüler yerel gazete isimleri!
İşte en popüler yerel gazete isimleri!

Yayın yaptıkları şehir ve bölgelerin nabzını tutan yerel gazeteler, isimleriyle de dikkat çekiyor. Peki, yerel basın kuruluşları arasında en popüler olan gazete isimleri hangileri? İşte, yerel basında pişti olan gazeteler ve en popüler gazete adları…

Ulusal basında hem bir yayın anlayışının temsilcisi hem de bir marka olarak işlev gören gazete isimleri, şüphesiz yerel basında da aynı önemi taşıyor. Gazeteciliğin en önemli unsurlarından biri olan ‘zaman’ ve ‘güncellik’, gazete adlarının belirlenmesinde de büyük rol oynuyor. İsimler, ya zamanı ya da güncelliği çağrıştıran kavramlarda birleşiyor. Ulusal gazete adlarına bakıldığında bu anlamda ilk göze çarpan, ‘Zaman, Posta, BirGün, Bugün, Sabah, Akşam, Yeni Şafak ve Güneş’ gazeteleri oluyor. Milliyet, Cumhuriyet, Vatan ve Türkiye gibi milli değerlere odaklanan isimlerin yanı sıra Hürriyet, Evrensel, Radikal ve Taraf gibi insani ve fikir temelli çağrışımlar da gazete isimlerinde öne çıkan ortak özellikler oluyor. 

Peki, yayın yaptığı bölge ya da şehirlerin nabzını tutan yerel gazetelerde durum nasıl? Türkiye’de yayın yapan yerel gazetelerin tercihleri hangi isimler üzerinde yoğunlaşıyor? Medyaloji.net, konuyu mercek altına aldı ve bakın ortaya nasıl bir tablo çıktı…
 
Yerel basında en popüler gazete ismi: Yenigün
MTM Medya Takip Merkezi’nin son verilerine göre, Türkiye genelinde yerel basında yayın yapan ve yayının yapıldığı il veya bölgedeki gelişmelere ve sorunlara odaklanan bu gazeteler isim tercihlerinde, ulusal gazeteler gibi genellikle mesleki çağrışımlardan yola çıkıyor. Haberciliğin etik unsurlarına ve ‘hız’ına vurgu yapan isimlerin yanı sıra, il ve bölge adlarından da ilham alan gazeteler arasında bazı ulusal gazetelerle aynı isimleri kullananlar da yer alıyor.
 
Yerel basında en çok kullanılan gazete adları ise Yenigün, Hakimiyet,Doğuş, Gerçek ve Yeni Haber olarak sıralanıyor. Bunlardan Yenigün, Adıyaman, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Malatya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat olmak üzere Türkiye’nin on dört farklı ilinde tercih ediliyor.
 
Yerel yayınların en çok ilgi gösterdiği ikinci isim ise Hakimiyet olarak öne çıkıyor. Bu isimde yerel yayına sahip il ve ilçeler ise Bursa, Çorum, Dursunbey, Gaziantep, Güney, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Yozgat ve Zonguldak olarak sıralanıyor.
 
Yerel gazetelerin öncelikli tercihleri arasında Doğuş ve Gerçek isimleri de dikkat çekiyor.  Adıyaman, Bursa, Denizli, Gaziantep, Hatay, Ordu, Siirt ve Sinop, “Doğuş” isimli gazetelere sahip iller olurken; Adıyaman, Afyon, Aydın, İstanbul, Kırıkkale, Kocaeli, Malatya ve Ordu ise “Gerçek” adıyla gazete çıkaran iller.
 
Yeni Haber ve Halkın Sesi isimleri de yerel basının gözde tercihleri arasında yer alıyor. Balıkesir, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Mersin, Sakarya ve Zonguldak illerinde “Yeni Haber” adıyla 7 farklı gazete yayımlanırken, Edirne, Kıbrıs, Şanlıurfa, Tunceli, Van ve Zonguldak’ta “Halkın Sesi” adıyla 6 farklı gazete çıkıyor.
 
Bu isimlerin yanında Türkiye genelinde beşer adet Objektif, Hürses ve Olay gazeteleri bulunuyor. Objektif gazetesi Amasya, Denizli, Düzce, Isparta ve Kahramanmaraş illerinde; Hürses Antalya, Balıkesir, Burdur, Mersin ve Tokat’ta; Olay gazetesi ise Bursa, Osmaniye, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak’ta yerel yayın kuruluşlarının öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.
 
Bu isimlerin yanında Denge,Haber, Hedef, İlk Haber ve Yankı isimleri de yerel gazetelerin popüler tercihleri arasında yer alıyor. Afyon, Aydın, Gaziantep, Hatay illerinde “Denge” gazetesi; Çanakkale, Denizli, Kütahya ve Samsun’da “Haber” gazetesi; Antalya Burdur, Bursa ve Samsun’da “Hedef” gazetesi; Adana, Balıkesir, Trabzon ve Uşak illerinde “İlk Haber” gazetesi; Hatay, Manisa, Samsun ve Sinop’ta ise “Yankı” gazetesi kullanılan ortak isimler… 
 
Akdeniz, Anadolu, Anadolu Haber, Egemen, İlke ve Manşet ise yerel basında en çok kullanılan diğer gazete isimleri olarak dikkat çekiyor. Bu altı yayından her biri, Türkiye’nin üç farklı ilinde üçer yerel yayın tarafından kullanılıyor.
 
Bölge, Atılım, Doğuş, Güncel, Son Söz, Günebakış, Mücadele, Güney, Ses, Günlük, Toros, Demokrat, Adalet, Değişim, Ekip, Ekspres, Hasret, Net Haber, Zafer, Doğu, Hizmet, Söz, Son Haber, İl Gazetesi, Umut, Demokrat, Yarın, İstikbal, Kızılırmak, Yeni Ufuk, Körfez, Yerel Gazete, Kurtuluş, Lider ve Güneş gazeteleri ise ikişer farklı ilde aynı isimlerle okuyucuya ulaşıyor.
 

YEREL BASINDA AYNI İSİMLE YAYINLANAN GAZETELER VE YAYINLANDIĞI ŞEHİRLER

     
  YENİGÜN   HAKİMİYET   DOĞUŞ   GERÇEK   YENİ HABER  
  Adıyaman   Bursa Adıyaman Adıyaman   Balıkesir  
  Balıkesir   Çorum Bursa Afyon   Gaziantep  
  Edirne   Dursunbey Denizli Aydın   İzmir  
  Eskişehir   Gaziantep Gaziantep İstanbul   Kocaeli  
  Hatay   Güney Hatay Kırıkkale   Mersin  
  İstanbul   Kayseri Ordu Kocaeli   Sakarya  
  İzmir   Konya Siirt Malatya   Zonguldak  
  Kırıkkale   Malatya Sinop Ordu      
  Malatya   Mersin          
  Manisa   Yozgat          
  Mersin   Zonguldak          
  Nevşehir              
  Şanlıurfa              
  Yozgat              
         
  HALKIN SESİ   OBJEKTİF   HÜRSES   OLAY   HABER  
  Edirne Amasya Antalya Bursa   Çanakkale  
  Kıbrıs Denizli Balıkesir Osmaniye   Denizli  
  Şanlıurfa Düzce Burdur Şanlıurfa   Kütahya  
  Tunceli Isparta Mersin Van   Samsun  
  Van K.Maraş Tokat Zonguldak      
  Zonguldak            
          
  İLK HABER   YANKI   HEDEF   AKDENİZ   ANADOLU  
  Adana   Hatay   Antalya   Isparta   İstanbul  
  Balıkesir   Manisa Burdur   Mesin   Sakarya  
  Trabzon   Samsun Bursa   Osmaniye   Şanlıurfa  
  Uşak   Sinop Samsun          
         
  ANADOLU HABER   EGEMEN   İLKE   MANŞET      
  Erzurum   Adana   Ankara   Çanakkale    
YORUMLAR