İşte 2010 yılında start verilen KSS projeleri!

Medyaloji.net » dünya » İşte 2010 yılında start verilen KSS projeleri!
İşte 2010 yılında start verilen KSS projeleri!

Popülaritesi günden güne artan “kurumsal sosyal sorumluluk”, Türkiye’de nasıl bir seyir izliyor? 2010’da başlayan projeler neler, yeni KSS projeleri en çok hangi alanda, KSS’ye en çok ilgi gösteren sektörler hangileri? İşte, Medyaloji’nin özel derlemesi…

Medyaloji.net, 2010 yılında start verilen kurumsal sosyal sorumluluk projelerini araştırarak, detaylı bir rapora dönüştürdü. Araştırma raporuna göre, 2010 yılında 33 yeni kurumsal sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi. Bu projelerin 6’sı Haziran ayında duyurulurken, 5’i Mayıs ayında tanıtıldı. Nisan, Eylül ve Ekim ayları, KSS projelerinin başlatılması için en çok tercih edilen diğer aylar oldu.
 
YENİ BAŞLAYAN PROJELERİN YÜZDE 25’İ EĞİTİME YÖNELİK…
2010 yılında başlatılan KSS projelerinin yüzde 25’i eğitime yönelik projeler olurken, yüzde 21 sağlık, yüzde 18’i çevre ile ilgili projelerdi. Yılın dikkat çeken gelişmesi ise, enerjinin korunmasına ve sürdürülebilirliğine yönelik projeler ile deprem, sel vb. doğal afetlerden korunma ve sigortalanma bilincini artırmaya yönelik projelere ilginin artması oldu.
 
KSS PROJELERİNE EN BÜYÜK İLGİ GIDA VE SİGORTA SEKTÖRÜNDEN…
Yeni KSS projesi başlatan şirketlerin faaliyet gösterdiği sektörler incelendiğinde ise, ilk sırayı beşer adet proje ile gıda ve sigorta sektörü paylaştı. Ev temizlik ürünleri sektörü, telekomünikasyon sektörü, dayanıklı tüketim sektörü ve akaryakıt sektörü, sosyal sorumluluk projelerine en çok ilgi gösteren diğer sektörler oldu.
 
İşte, geçtiğimiz yıl başlayan projeler…
 
OCAK 2010
 
DOĞRU EKMEK BİLİNÇLENDİRME SEFERBERLİĞİ
 
UNO
Sağlıklı beslenmede ekmeğin önemine vakıf, bilinçli tüketiciler yaratarak; sahip olunan toplumsal sorumluluk bilinciyle doğru ekmek seçiminin sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemi hakkında ortak bilinci ve farkındalığı yaratmak.
 
FISTIĞIMIZ BOL OLSUN PROJESİ
 
NESTLE
(TEMA Vakfı işbirliğiyle)
Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antep fıstığı üretiminde Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman çevresindekalite ve verimi artırmayı; ayrıca sürdürülebilir bir üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlamayı amaçlıyor.
 
YAŞAM İÇİN TEKNOLOJİ YARIŞMASI
 
BOSCH
Mühendislik fakültelerindeki yaratıcı beyinleri desteklemek ve bunun yanı sıra ekolojik sorunlara çözüm getirmek amacıyla düzenlenen yarışmadır.
 
 
MART 2010
 
ÇOCUKLAR GÜLSÜN DİYE KAMPANYASI
 
GÜLBEN ERGEN
(MEB işbirliğiyle)
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile sanatçı Gülben Ergen'in işbirliğinde başlatılan “Çocuklar Gülsün Diye” kampanyasıyla Türkiye'nin altı ilinde anaokulu yapılacak. Okul öncesi eğitime katkı sağlanacak.
 
KALEM TUTAN ELLER
 
GARANTİ EMEKLİLİK
(MEB ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi işbirliğiyle)
Proje ile sokakta çalışan çocukların akademik başarılarını artırarak onları sokaktan uzak tutmak ve okulla bağlarını güçlendirmek; ebeveynlerin çocuklarının gelecekleri için sokakta değil, okulda olmaları gerektiği gerçeğine ikna olmalarını sağlamaktır.
 
ENERJİMİZ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN
 
ZORLU ENERJİ GRUBU
(TEGV ve LÖSEV işbirliğiyle)
6–12 yaş ilköğretim öğrencilerini hedef alan projede, enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması, doğanın ve çevrenin korunması ve sosyal yaşama katkı sağlanmasını amaçlamaktır.
 
 
NİSAN 2010
 
ÇOCUKLARIN MEYVE BAHÇELERİ PROJESİ
 
CAPPY
(MEB ve AKÇAM işbirliğiyle)
70 ilköğretim okulunda meyve bahçeleri kurarak öğrencilerin meyve yetiştirme deneyimi kazanmalarını sağlamayı ve 70 okulda Meyve Bahçesi Kulüpleri kurarak öğrencilerin bahçelerle temasını arttırmayı amaçlıyor.
 
TÜRKİYE ENERJİSİNİ TOPLUYOR PROJESİ
 
PROFİLO DAYANIKLI EV ALETLERİ
Ev hanımlarını evlerdeki elektrikli aletlerin doğru kullanımı konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor.   
 
YALITIMIN ÖNEMİ VE ENERJİ TASARRUFU
 
İZOCAM
İzocam,  sosyal sorumluluk projeleri kapsamında İlköğretim öğrencilerine "enerji tasarrufunu" ve "yalıtım"ın önemini anlatıyor.
İlköğretim öğrencileri; "Küresel Isınmanın Sebepleri", "Enerji Kaynakları ve Hidro Elektrik Santralleri", "Birincil Enerji Kaynakları Fosil Yakıtlar",  "Enerji Tüketimi", "Sera Etkisi", "İklim Değişikliği",  "Küresel Isınma ile Mücadele Nasıl Olmalı?" ve  "Yalıtımla Enerji Tasarrufu Nasıl Olur?" başlıklı konularda bilgilendiriliyor.
 
FAY HATLARI TIR’I
 
DASK
(Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle)
Deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası bilincini artırmak amaçlanmaktadır.
 
 
 
MAYIS 2010
 
HAYATA DEVAM TÜRKİYE
 
AKSİGORTA
(AKUT işbirliğiyle)
Projede deprem, sel ve diğer doğal afetler öncesinde ve esnasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmek. İkincisi ise bu doğal afetler sonucunda meydana gelecek maddi kayıpları karşılayacak olan “sigorta” bilincini arttırmak.
 
İYİ BESLENMEK İYİ GELECEK
 
SANA
(TOÇEV, MEB Ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı İşbirliğiyle)
Proje, dengeli beslenmede kahvaltının önemi konusunda farkındalık yaratmak ve maddi durumu yetersiz ailelerin başarılı çocuklarına kahvaltı ağırlıklı gıda yardım paketi ulaştırmak şeklinde iki ana hedefe odaklanıyor.
 
ÇOCUKLARIMIZLA BİRLİKTE BÜYÜYECEK YÜZ BİN AĞAÇ
 
IŞIK SİGORTA
Ağaçlandırma çalışmaları ile çevre bilinci oluşturmak.
Işık Sigorta, sosyal sorumluluk alanındaki projelerine hız verdi. Sürdürülebilir Kalkınma çalışmaları çerçevesinde planlanan ve Denizli’de ilk adımı atılan “Çocuklarımızla birlikte Büyüyecek 100.000 Ağaç” projesi Türkiye genelinde sürdürülecek.
 
YOLA GÜVENLİ ÇIK YOLUN HEP AÇIK KAMPANYASI
 
BRİSA-BRIDGESTONE
Türkiye ayağını oluşturan “Yola Güvenli Çık, Yolun Hep Açık” kampanyası, sürücüleri trafikte alınacak basit önlemler hakkında bilgilendirerek bu konuda toplumsal bir bilinçlenme sağlamayı ve bu sayede ülkemizde yaşanan trafik kazalarını en aza indirmeyi hedeflemektedir.
 
ÜLKEM İCİN KAN VERİYORUM KAMPANYASI
 
KOÇ HOLDİNG
(Türk Kızılayı işbirliğiyle)
 
Kampanya, kan bağışının önemi ile ilgili farkındalık yaratarak gönüllü, bilinçli ve düzenli kan bağışçısı sayısının artmasını amaçlıyor.
 
 
HAZİRAN 2010
 
HAYATA İYİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN 5 YAŞINDA ANAOKULUNA
 
UNICEF VE KARACA PORSELEN
UNICEF’in çocuklara eşit eğitim fırsatı yaratmak için okul öncesi eğitime dikkat çeken bu projede devlet tarafından inşa edilen anaokullarının tüm donanımları sağlanmakta. İstanbul’da, Doğu ve İç Anadolu’daki birçok ildeki anaokulunun yenileme çalışmalarının yapıldığı projede birçok çocuğa eşit eğitim fırsatının yaratılması hedefleniyor.
 
ORMANLARIN D’LİSİ YANGINLARIN DÜŞMANIYIZ
 
RADYO D
Radyo D’nin, "Ormanların D'lisi Yangınların Düşmanıyız" sloganıyla başlattığı kampanyanın amacı toplumun orman yangınlarına daha da duyarlı olmasını sağlamak.
 
BİR USTA, BİN USTA
 
ANADOLU SİGORTA
Anadolu’da kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırmak, bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında yola çıkan Anadolu Sigorta, ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’ni hayata geçirdi.
 
ÜÇ BOYUTLU KOORDİNAT ÖLÇÜM (3D-CMM) VE METALÜRJİK MUAYENE TEKNİSYENİ YETİŞTİRME PROJESİ
 
FORD OTOSAN
Koç Holding’in ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’ne (MLMM) aktif olarak destek veren 20 Koç Topluluğu şirketinden biri olan Ford Otosan, yan sanayi şirketlerinin desteğiyle ‘3D Koordinat Ölçüm ve Metalurjik Muayene Laboratuvarı’ kurdu. ‘Karamürsel 100. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde açılan laboratuvar, sanayinin büyük ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine ve gençlerin istihdamını arttırmasına katkı sağlayacak.
 
EMZİRME REFORMU GEREKLİ
 
LANSİNOH LABORATORİES INC. TÜRKİYE
Anne sütü ve emzirmenin önemi hakkındaki farkındalığı arttırmak ve çalışan annelerin bebeklerine ilk 6 ay sadece anne sütü verebilmeleri için gerekli koşulların oluşturulmasında katkıda bulunmaktır.  
“Emzirme Reformu Gerekli!” hareketini Blogcu Anne blogunun (blogcuanne.com) yazarı Elif Doğan ve Çalışan Gebe blogunun (calisangebe.com) yazarı Simge Alhan birlikte hazırlamışlardır.
 
E-ATIK PROJESİ
 
TEKNOSA
Teknolojik atıkları toplayıp geri dönüşüme kazandırmak, ekonomiye katkı sağlamak, çevreye olan duyarlılık bilincini arttırmak amaçlanmaktadır.
 
 
AĞUSTOS 2010
 
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BAYRAMDA TERTEMİZ GİYSİLER
 
ARİEL
Türkiye’nin 10 ilinde başlatılan kampanya ile küçülen giysileri alacak olan Ariel bu giyseleri yıkayıp, düzenleyerek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Kadın Emeğini Değerlendirme derneği bu kıyafetleri ulaştırmada aracı oluyor.
 
 
EYLÜL
YORUMLAR