İsrail'den AA muhabirlerine bir saldırı daha

Medyaloji.net » medya » İsrail'den AA muhabirlerine bir saldırı daha
İsrail'den AA muhabirlerine bir saldırı daha

Ateşkes ilanının ardından bölgede çekim yapan AA muhabirleri İsrail askerlerinin saldırısına uğradı.

 Kameraman Kaya'nın elinden hafif yaralandığı olayda, AA ekibi bölgeden çıkmayı başardı.

İsrail askerleri, Gazze'de varıldığı açıklanan ateşkesin ardından bölgede çekim yapan Anadolu Ajansı (AA) ekibine ateş etti. Kameraman Metin Yüksel Kaya'nın elinden hafif yaralandığı olayda, AA ekibi, ara yolları kullanarak bölgeden çıkmayı başardı.

İsrail ile Filistinli gruplar arasında bu sabah 72 saat süreli ateşkese varıldığının açıklanmasının ardından kameraman Kaya ve foto muhabiri Onur Çoban, evlerine dönmek isteyen Filistinlilerle ilgili haber yapmak için Han Yunus'a gitti.

Bölgenin doğu sınırında konuşlanan İsrail askerleri, bir süre sonra AA ekibinin bulunduğu bölgeyi kuşatma altına aldı ve bulundukları bölgeye ateş etti. AA ekibi, ara yolları kullanarak bölgeden çıkmayı başardı.

AA ekibinden Çoban, ateşkesin ardından sınır bölgelerine gitmek istediklerini belirterek, şunları anlattı:

"Zenne bölgesine ulaştık. Burada evlerine gitmek isteyen gençler vardı. Bize bir tank olduğunu söylediler. Onlarla bir caddeye kaçtık. Kameraman arkadaşım Metin Kaya ve Gazzeli gençlerle tankın oradan uzaklaşmasını bekledik. Ancak tankın sesi gittikçe daha yakından gelmeye başladı. Tank bizim bulunduğumuz caddeye doğru geliyordu. Gençlerle daha güvenli olduğunu söyledikleri başka bir sokağa gittik. Orada beklerken bir anda sokağın başında tankı gördük."

"Ateş açıldı"

Tankın namlusunu kendilerine çevirdiğini dile getiren Çoban, "O sırada işimizi yapmaya başladık, o anı kaçırmamak için fotoğraf ve görüntü çektik" dedi. Bu esnada, yaklaşık 40 metre mesafedeki tanktan üzerlerine uyarı atışı yapıldığını ifade eden Çoban, şunları kaydetti:

"Tankın makineli tüfeğiyle üzerimize ateş açıldı. Bunun üzerine gençlerle önce bir ara sokağa geçip ardından bir eve sığındık. Orada bir süre bekledikten sonra tekrar döndük, ancak tank hala oradaydı. İsrail askerleri bizi gördüklerinde tekrar üzerimize uyarı ateşi açtılar. Bu kez kullandıkları silah farklıydı. Havada patladıktan sonra bilya büyüklüğünde parçalara ayrılan ve isabet ettiği yeri yakan bir silahtı bu. Bunun üzerine tekrar oradan kaçtık bir zeytinlikten geçerek güvenli bir bölgeye kendimizi attık."

AA kameramanı Kaya da ateşkesin ardından Han Yunus'un Ez-Zenne bölgesinde evlerine dönmek isteyen Filistinlilere ilişkin haber çalışması yaptığımız sırada, İsrail ordusunun bulundukları bölgeyi kuşatma altına aldığını belirtti.

İsrail askerlerinin bulundukları yöne doğru ateş açtığını dile getiren Kaya, "Elimde küçük yanıklar oluştu" dedi. Ara yolları kullanarak, kuşatma altındaki Ez-Zenne bölgesinden çıkmayı başardıklarını belirten Kaya, durumlarını iyi olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da İsrail ile saat 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti. Mısır, bunun üzerine İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.

İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkes ilanından yaklaşık 2 saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna düzenlediği topçu saldırısında, 4 Filistinlinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı açıklandı.

YORUMLAR