İşletim Sistemi Savaşlarında kim önde?

Medyaloji.net » teknoloji » İşletim Sistemi Savaşlarında kim önde?
İşletim Sistemi Savaşlarında kim önde?

Her şey mobil olacaksa ve masaüstü işletim sistemlerini mobilleriyle değiştireceksek biz kullanıcıların bundan faydası ne yönde olacak?

Sektörümüzün önde gelenleri belki de önümüzdeki beş yılda “www” ile başlayan web sitelerinin hayatımızda olmayacağını iddia ediyor. Peki, her şey mobil olacaksa ve masaüstü işletim sistemlerini mobilleriyle değiştireceksek biz kullanıcıların bundan faydası ne yönde olacak?

Aslında bu sorunun yanıtı çok kolay. Malum en baskın mobil işletim sistemleri iOS ve Android. Onları geriden takip eden Windows Phone ve BlackBerry OS10 izliyor. Ayrıca Samsung’un yeni mobil işletim sistemi Tizen’i de unutmamak gerek. Hal böyle olunca çok fazla alternatif de kalmıyor son kullanıcı tarafında.

Milli işletim sistemi
Bir dönem ülkemizde Linux tabanlı mili bir işletim sistemi için düğmeye TÜBİTAK önderliğinde basılmıştı. Ancak gelişen mobil teknolojiler bu inisiyatifin devam ettirilmesinin önünde dev bir engel olarak yer aldığı için konu şimdilik rafa kalkmış durumda. Bana sorarsanız milli işletim sistemi ulusal güvenlik tarafında gerekli ama şart değil. Gerçi bırakalım bunu da ülkemizin siber güvenlik uzmanları düşünsün.

Mobil tarafa tekrar dönecek olursak buradaki savaşın gittikçe kızıştığını görüyoruz. Son iOS 8 hamlesiyle Apple kurumsal tarafa biraz daha ağırlık vermiş görünüyor. Samsung gibi Android tarafının lokomotifi olan şirket kendi işletim sistemi Tizen ile pazarı zorlamaya hazırlanırken BYOD kavramını arkasına alarak son kullanıcı tarafındaki gücünü kurumlara taşımak hedefinde. Buradan hareketle yerli ya da yeni bir işletim sistemi için çok geç kalınmış olduğunu da itiraf etmek gerekiyor.

Atı alan Üsküdar’ı geçti mi?
Tabii ki hayır. Çünkü işletim sistemi mobil cihazların omurgasını oluştursa da bu sistem üzerine kuracağınız katmanlarla sistemi hem daha güvenli hem de kendinize özel hale getirmeniz mümkün. Bu da özelleştirilmiş bir sistemin tamamen önünüze açılması anlamına geliyor.

Sonuç olarak işletim sistemi savaşları devam ediyor ve bu rekabet artarak da sürecek. Asıl önemli olan ülkelerin, kurumların ve kullanıcıların bu rekabete ne kadar hazır olduğu. Eğer rekabete hazır değiliz derseniz kaybedenler kulübündeki yerinizi ayırın.

YORUMLAR