İnşaat sektörü reklamları evrim geçirdi!

Medyaloji.net » pr » İnşaat sektörü reklamları evrim geçirdi!
İnşaat sektörü reklamları evrim geçirdi!

Son dönemde reklam yatırımlarında dikkat çekici bir artış görülen inşaat&emlak sektörü, bu yönüyle sıkça gündeme geliyor. Peki, sektörün reklam filmlerindeki estetik kaygısı, kalite ve ünlü kullanımı stratejisinde de bir değişim yok mu?

Türkiye’deki en eski ancak son yıllardaki ekonomik değişimlerle en hızlı büyüyen pazarlarından biri olan inşaat&emlak sektörü, bir süredir yeni reklam yatırımları ve yaratıcı reklam konseptleri ile dikkat çekiyor. Hem basında hem de TV ekranlarında sıkça boy gösteren inşaat şirketleri, pazar paylarını artırmada ‘yaratıcı reklam’ı yeni yeni keşfediyor.
 
İnşaat firmaları iletişim stratejilerinde değişikliğe gidiyor
Bankaların kredi olanaklarında sunduğu imkanlar ile sağlanan işbirliği gibi etkenlerle son yıllarda sıkı bir rekabetin yaşandığı sektör, iletişim stratejilerinde sergiledikleri değişimler ile de dikkat çekiyor. Kimi markalar basın ilanlarına ağırlık verirken kimi markalar da hedef kitlesine TV reklamlarıyla ulaşmaya çalışıyor. PR faaliyetleri ile de öne çıkan sektör, son dönemin en çok konuşulan pazarlarından biri…
 
İnşaat sektörü, sadece medya yansımaları veya reklam yatırımlarındaki artış ile değil, daha yaratıcı reklamlar ile hedef kitlenin karşısına çıkması ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Genellikle belli kalıplar üzerine kurgulanan reklam filmleri son dönemde, hem estetik kaygıları, hem ünlülerle gerçekleştirdikleri büyük bütçeli yapımlar olmaları hem de kaliteleri ile öne çıkıyor.
 
Ekim ayı boyunca yayınlanan toplam 22 firmanın 15 bin 911 reklamı, benzer görsellik ve anlatım biçimleriyle ekrana geldi. Genellikle vaad edilen daireleri temsil eden yüksek binalardan çeşitli görüntüler ve etkileyici bir erkek sesi eşliğinde ekrana gelen reklamlarda, kullanılan müzikler de bu benzerliğin ortak unsurlarıydı. Ayrıca bazı markalar reklamlarında fiyat vurgusu yaparken, bazıları sadece hedef kitlesine sunacağı ‘yeni dünya’yı ekrana yansıttı. Bu reklamlar arasında en dikkat çekici olanlar ise estetik duyarlılığı, ünlü kullanımı ve anlatım biçimiyle öne çıkan filmler oldu.
 
Ali Ağaoğlu’nun rol aldığı reklam, inşaat firmalarının reklamlarının rengini değiştirdi…
Ali Ağaoğlu’nun rol aldığı ve medyada büyük yankı bulan Ağaoğlu İnşaat’ın reklam filmleri, şüphesiz inşaat firmalarının reklamları arasında en büyük farklılığı yarattı. Ünlü işadamı oyunculuğu, mizacı ve vaatleriyle hem medyadan hem de izleyiciden büyük ilgi gördü.
 
Hedef kitlesine ünlü sanatçı Emel Sayın ve manken Tülin Şahin ile ulaşmaya çalışan Sinpaş GYO da, sektör reklamlarına ‘ünlü kullanımıyla’ farklı bir boyut kattı. Sinpaş’ın reklamları ayrıca, estetik tercihleri ve farklı çekim yöntemleri ile de sektör reklamlarından farklılaştı.
 
Sektörün bir diğer önemli aktörü FiYapı da, animasyon teknolojisinden ilham alan balık-adam kostümlü karakterlerin rol aldığı reklam filmleriyle, fark yarattı. Marka geçen yıl da tüketicisinin dikkatini çekmeye çalıştığını belirttiği reklam filminde, tavuk kostümlü bir karaktere yer vermişti.  

Reklamveren firmalardan bir diğeri olan Karden İnşaat öne çıkardığı ‘konutta 3G devrimini başlatıyoruz’ sloganıyla, Park Vadi ‘Aşk’ temasıyla, Kuzu Grup ekranın sevilen yüzü Metin Zakoğlu’nun performansı ile adından söz ettirirken Sur Yapı da estetik çekimleri ve görsel sunumu ile öne çıkan firmalardan biri oldu.

“Ayrıcalıklı” mısınız yoksa tüm ayrıcalıklardan faydalanma hakkına sahip misiniz?
Sektör reklamlarındaki niceliksel artışın beraberinde getirdiği niteliksel değişimler, sadece bunlarla da sınırlı değil. Ayrıca sektör reklamlarında dikkat çeken bir eğilim de markaların kullandığı ‘ayrıcalık’ teması. Sektörün bazı markaları reklamlarında izleyiciye ‘ayrıcalıklı’ olmayı vaad ederken, bazı markalar da (özellikle Ağaoğlu’nun reklamlarında dikkat çekiyor) ‘herkesin ev sahibi olacağı’, ‘herkesin bu evlerde oturmayı hak ettiği’ vurgusunu yapıyor.
 
Öyle görünüyor ki, iletişim çalışmaları konusunda henüz çiçeği burnunda bir sektör resmi çizen inşaat sektörü, her geçen gün daha yaratıcı ve farklı çalışmalara imza atacak. Reklam yatırımlarında ve iletişim stratejilerinde önemli farklılıklar görülen ve rekabetin her geçen gün daha da kızgın hale geldiği inşaat sektörü, bakalım önümüzdeki günlerde hedef kitlesine ulaşmak için hangi yöntemlere başvuracak…
 
YORUMLAR