13.07.2010
Saat: 10:25
Saat: 10:25
Haziran ayında Türkiye gündeminde hangi konular konuşuldu? Ay boyunca medyada en çok bahsi geçen konular, isimler ve olaylar hangileri oldu? İşte MTMnin yaptığı ayın medya gündemi araştırmasının çarpıcı detayları
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak, 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesini takip ederek derlediği “ayın medya gündemi” raporunun sonuçlarına göre; geçtiğimiz ay Türkiye gündemine damgasını vuran konu İsrail’in Gazze’ye giden Türk yardım gemilerine saldırması oldu. Mayıs ayının sonlarında gerçekleşen olay, dünya basınından da yakın ilgi gördü. Haziran ayında Türkiye’nin en çok konuşulan gündem maddesi olan İsrail, ay boyunca 67 bin 368 haber ve yazıda yer aldı.
MEDYADA TERÖR HABERLERİ ARTTI… Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer gündem maddesi de PKK terör örgütü oldu. Mayıs ayında, hedef değiştirerek İskenderun’a saldıran PKK, Haziran ayında ise 11 askeri şehit etmesi, yurdun çeşitli yerlerinde eylemlerini arttırması ve yaptığı açıklamalarla medyanın gündeminde yer aldı. Artan şehit haberleri sonrasında RTÜK ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, medyanın terör haberlerini kısıtlamasını istemesi, medya ve hükümeti bir kez daha karşı karşıya getirdi. Tüm bu gelişmelerin ardından PKK ile ilgili haber yoğunluğu, önceki aya oranla üç kata yakın artış gösterdi. Ay boyunca 34 bin 888 haberde yer alan PKK, 561 saat boyunca ekranlarda kaldı.
Aylardır Türkiye’nin en çok konuşulan konuları arasında ilk sıralarda yer alan Ergenekon Davası, artan terör olayları ve İsrail sorununun gölgesinde kaldı. Dava, ay boyunca 12 bin 76 haber ve yazıda yer aldı.
SİYASET GÜNDEMİ
AKP’NİN GÜNDEMİNDE İSRAİL VAR…
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan partisi yine AKP oldu. AKP ay boyunca siyasi liderinin açıklamaları, İsrail’in, Gazze’ye yardım amaçlı yola çıkan Türk gemilerine saldırısına yönelik yorumları ve eksen kayması konularıyla yoğun bir gündem geçirdi. Medyatik parti, ay toplamında 33 bin 243 haberde yer alırken, TV kanallarının ayırdığı süre ise 323 saati buldu.
CHP’DEN SIFIR BÖLGESİNE ZİYARET…MTM’nin aynı araştırma raporuna göre; siyasi liderinin değişmesinin ardından partide yaşanan istifalar, partiye katılımlar derken CHP Haziran ayında da popülaritesini korudu. Önceki aya göre haber sayısı yüzde 43 düşmesine rağmen, “ayın en çok konuşulan siyasi partileri” listesinde ikinci sırada yer alan parti 30 bin 849 habere konu edildi. CHP liderinin sınır bölgesine ziyareti, basının yakın takibinde yer alan konular arasındaydı.
Aynı araştırma verilerine göre; ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 8 bin 654 haberle BDP, 6 bin 844 haberle MHP ve 2 bin 245 haberle DTP oldular.
| AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ | ||||
| No | Adı | Haziran | Mayıs | Artış Yüzdesi (%) |
| 1 | AKP | 33.243 | 30.994 | 7 |
| 2 | CHP | 30.849 | 54.547 | -43 |
| 3 | BDP | 8.654 | 3.828 | 126 |
| 4 | MHP | 6.844 | 5.889 | 16 |
| 5 | DTP | 2.245 | 1.423 | 58 |
| MTM Medya Takip Merkezi'nin, Haziran ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir. | ||||
ERDOĞAN’DAN İBRANİCE SESLENİŞ…
MTM’nin raporuna göre; ayın en çok konuşulan siyasetçisi, geçtiğimiz aylarda da olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Basının an be an yakın takibinde olan Erdoğan’ın gündeminde İsrail yoğun yer tutarken, terör ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile polemikleri de basında sıkça yansıma sağladı. Erdoğan’ın “Medya teröre yandaşlık yapıyor.” söylemleri ve İsrail’e İbranice seslenmesi de ayın öne çıkan konu başlıkları arasındaydı. Erdoğan, toplam 40 bin 569 habere konu olurken, ay boyunca 469 saati aşkın süreyle ekranlarda kaldı.
KILIÇDAROĞLU POLEMİKLERLE GÜNDEMDE…
Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer siyasetçisi de Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP’nin başına geçmesinin ardından çalışmalara hızla başlayan Kılıçdaroğlu’nun gündeminde ay boyunca İsrail ve terör vardı. Kılıçdaroğlu, Haziran ayında medyada 15 bin 184 haberle yansıma bulurken, ekranlarda yer bulma süresi ise 145 saati aştı.
MTM’nin aynı araştırma verilerine göre; geçtiğimiz ayın en çok konuşulan diğer siyasetçileri sırasıyla Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bahçeli oldular.
| AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASETÇİLERİ | ||||
| No | Adı | Haziran | Mayıs | Artış Yüzdesi (%) |
| 1 | Recep Tayyip Erdoğan | 40.569 | 33.674 | 20 |
| 2 | Kemal Kılıçdaroğlu | 15.184 | 20.733 | -27 |
| 3 | Abdullah Gül | 13.336 | 11.372 | 17 |
| 4 | Ahmet Davutoğlu | 7.838 | 4.648 | 69 |
| 5 | İlker Başbuğ | 5.387 | 2.374 | 127 |
| MTM Medya Takip Merkezi'nin, Haziran ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir. | ||||
EKONOMİ GÜNDEMİ
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), Haziran ayında, gazete, dergi, TV kanalı ve internet medyasında yaptığı haber takibi sonuçlarından yola çıkarak hazırladığı, “ayın ekonomi gündemi” raporuna göre; geçtiğimiz ay basında en çok yer bulan konu “vergi” haberleriydi. Ekonomik kriz konusu da gündemdeki yerini korumaya devam eden etti ve ay boyunca 9 bin 41 haberde yansıma buldu.
THY POPÜLARİTESİNİ KORUYOR…
Haziran ayında medyada en çok bahsi geçen kurum, THY oldu. Uçak filosunu arttıracağı haberleri ve Temel Kotil’in kurumsal açıklamalarıyla medyada sıkça boy gösteren Türk Hava Yolları, geçtiğimiz ayın en çok ilgi gören firmasıydı. Ay boyunca 4 bin 869 haber ve yazıda yer alan THY, 46 saate yakın süreyle ekranlarda kaldı.
TÜRKİYE’NİN EN MEDYATİK İKİNCİ MARKASI: TURKCELL
MTM’nin hazırladığı aynı araştırma verilerine göre; medyada en çok yer bulan ikinci firma Turkcell oldu. Bilişim 500 yarışmasında ikinci olan Turkcell, Ege Orman Vakfı'na bağışta bulunmaları ve çeşitli kampanya haberleriyle medyada sıkça yansıma sağladı. Turkcell ay boyunca, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 2 bin 461 habere konu edildi.
G-20 ZİRVESİ HAZİRAN AYINA DAMGASINI VURDU…

Geçtiğimiz ay Kanada’da gerçekleştirilen G-20 zirvesi ekonomi basınının geniş ilgi gösterdiği bir diğer konu oldu. Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen zirve, tüm mecraların toplamında 3 bin 157 haber ve yazıya konu edildi. Zirvede açıklanan bilgi doğrultusunda, Türkiye’nin G-20 ülkeleri arasında Çin'in ardından en hızlı büyüme gösteren ikinci ülke olması sıkça konuşulan konu başlıkları arasındaydı.
AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ;
AYIN ÖNE ÇIKAN KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ;
MAGAZİN GÜNDEMİ
AJDA PEKKAN’DAN KONSER RÜZGARI…
Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı “ayın magazin gündemi” raporu sonuçlarına göre; haberlerinde yüzde 45 oranında artış yaşanan Ajda Pekkan, ilk sırada yer alarak bu aya damgasını vurdu. Açık hava konserlerinin vazgeçilmez ismi olan Pekkan, Harbiye Açık Hava Tiyatro’sundaki konserinde sergilediği performansıyla gündemde sıkça yer buldu. Estetik yaptırdığı iddiaları ile de basının yakın takibinde olan Pekkan ay boyunca 1.320 haberde yer aldı.
KIVANÇ TATLITUĞ VE BEREN SAAT’İN POPÜLARİTELERİ İKİ KAT ARTTI!MTM’nin aynı araştırma raporuna göre; Haziran ayının en çok konuşulan ikinci ismi, hüzünlü bir sonla izleyicilere veda eden Aşk-ı Memnu dizisinin yakışıklı oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ oldu. Dizinin bitmesinin ardından dünyaca ünlü Grease müzikalinde sergilediği oyunu ve THY’nin Ortadoğu’da yayınlanan reklamlarında gösterdiği başarılı performansıyla da dikkat çeken Tatlıtuğ, ay boyunca 1.284 haber ve yazıda yer aldı.
Yine Aşk-ı Memnu dizisiyle adından sıkça söz ettiren Beren Saat, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan üçüncü ismi oldu. Ünlü oyuncu, ay boyunca Aşk-ı Memnu dizisi, oynadığı reklam filmleri ve özel hayatıyla basının yakın markajındaydı. Oyuncak Hikâyesi 3 (Toy Story 3) filminde Barbie’yi seslendirmesi nedeniyle de sıkça gündemde yer bulan Beren Saat, ay toplamında 1.238 habere konu edildi.
DEMET AKALIN EVLİLİK HAYATIYLA REYTİNGİNİ ARTIRDI!
Demet Akalın ay boyunca yaptığı açıklamaları ve konserleriyle sıkça gündemde yer alan bir diğer medyatik yüz oldu. Akalın, eşi Önder Bekensir’den boşanma kararı aldığını açıklaması ve akabinde vazgeçtiğini söylemesiyle basının yakın takibindeydi. “Demet Akalın&Önder Bekensir ile Evlilik Hayatı” programı da Akalın’ın popülerliğini artıran bir diğer konu başlığıydı.
Uzun zaman sonra, listede yeniden yerini alan İbrahim Tatlıses’in haberlerinde yüzde 95 oranında artış yaşandı. Medyada 744 haber ile yansıma bulan ünlü sanatçı, 37. Altın Kelebek 2010 TV Yıldızları Yarışması Ödülleri töreninde “En iyi fantezi müzik erkek solist” ödülü almasıyla da yakın markaja girdi.
