2/26/2010 12:31:56 PM
Diet Cola’nın yeni pazarlama stratejisi, markanın mesajının etkisini azaltabilir mi? Geçtiğimiz günlerde yeni pazarlama stratejisini duyuran Diet Cola, ‘sürekli değişiklik’ yaklaşımı ile uzmanlardan eleştiri alıyor.
Coca Cola; Diet Cola markası için hazırladığı, modanın ve kutlamanın merkeze alındığı yeni pazarlama stratejisini geçen hafta duyurdu. Online giyim mağazası ASOS ve Kiss Radio ile bir yıllık ortaklık içeren yeni strateji, kampanya kapsamında müşterilere Bauer Media’nın More!, Heat, Grazia ve Closer dergilerine sahip olma olanağı da sağlıyor.
Ancak uzmanlar, son kampanyasında Gallerli pop yıldızı Duff’i kullanan markayı, ürünün promosyonuna ilişkin “sürekli değişlik yaklaşımının” ürünün kullanıcılarında potansiyel olarak kafa karışıklığı yaratabileceği konusunda uyarıyor.
“MARKA ALGISI KARMAŞIKLAŞIYOR”
Arnold London Ajans’ın yönetici ortağı Johan Fourie, markanın yeni stratejisine ilişkin olarak, mesajların değiştirildiğini ve marka algısının karmaşık hale geldiğini ileri sürüyor. Ayrıca Fourie bir yandan da Diet Cola’nın, sadece adı yüzünden bile stratejisinde, ana rakiplerinden daha fazla değişiklik yapmak zorunda olduğuna inanıyor.
Feel Good Drinks’in Pazarlama Direktörü ve Coca Cola’nın Yeni Ürün Geliştirme eski Başkanı Steve Cooper da, Diet Cola’nın yeni stratejisinin bazı riskler taşıdığına inanıyor. Cooper, “ortada kesinlikle bir karmaşa tehlikesi var. Diet Cola mesajını aynı bıraksa bile, bunu ilettiği yol belirgin ve düzenli bir şekilde değişti” şeklinde fikir beyan ediyor.
Cooper, “Diet Cola’nın, uzun yıllar yürüttüğü ve yüksek bir başarı grafiği elde eden “Break / Mola” kampanyası ile tutarlılık değeri gösterdiğini bunun da şüphesiz ki, gelecekteki kampanyalar için zor bir değerleme ölçütü olduğunu” sözlerine ekledi.
2009 yılında satışları bir önceki yıla göre %5,2 oranında büyüyerek 421 milyon sterline ulaşan Diet Cola’nın, yeni stratejisine yapılan eleştirilerin ne kadar haklı ya da abartılı olduğunu ise zaman gösterecek.