Çalışana sosyal medya yasak

Medyaloji.net » teknoloji » Çalışana sosyal medya yasak
Çalışana sosyal medya yasak

Bir internet sitesinin 5128 kişiye uyguladığı sosyal medya anketinin sonuçları şaşırtıyor.

5128 kişi tarafından yanıtlanan Kariyer.net anketine göre, çalışanlar iş arkadaşlarıyla sosyal medya platformlarında bir araya gelmek istemiyor. Şirketler ise, çalışanlarının mesai saatleri içinde sosyal medyada vakit geçirmesine izin vermiyor ya da belirli saat aralıklarında girebilmeleri için limit koyuyor.

İşveren – çalışan ilişkileri, sosyal medyanın en hızlı değişim ve tartışma yarattığı alanlardan biri. Profesyonel kimlik ve itibar yönetimiyle ilgili kapsamlı sorular bir yana, hala birçok kurum mesai saatlerinde çalışanların sosyal medya kullanımını nasıl düzenleyeceğine karar vermekte zorlanıyor. Kariyer.net, 5128 kişiye sosyal medyada ne kadar zaman harcandığını, şirketlerin sosyal medya kullanımına nasıl yaklaştığını ve çalışanların bu mecrada profesyonel ilişkilerini nasıl yönettiklerini sordu. Sonuçlar ise şaşırtıcı.

Kariyer.net’in yaptığı ankete göre çalışanların %50’ye yakını şirketinde bilgisayarlarından sosyal ağlara bağlanamıyor. %14’ü ise belirli saatlerde sosyal medyaya giriş yapabiliyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Birçok kurum, çalışanların çok fazla zamanını alıp verimsizlik yarattığı gerekçesiyle mesai saatleri içinde sosyal medya kullanımına izin vermiyor veya kullanımı sınırlandırıyor. Bu yaklaşımın özellikle bilinçsiz kullanım düşünüldüğünde haklı yanları var ancak akıllı telefonların bu denli yaygın olduğu bir dönemde yasakların çok fayda sağlamayacağı da ortada” Bu yüzden kurumlar giderek çalışanlarını bu konuda bilinçlendirme, sosyal medya kullanımı üzerine eğitimler verme yoluna gitmeye başladı” yorumunu yapıyor.

İş arkadaşlarına sosyal medyada yer yok
Adaylara yöneltilen diğer bir soru ise: “Çalışma arkadaşlarınız veya yöneticilerinizi sosyal ağlarınıza ekliyor musunuz?” Soruyu yanıtlayanların %25’i hiçbirine eklemediğini söylerken %48’i bazılarına eklerken bazılarına eklemediğini dile getiriyor. Sosyal medyanın işverenler tarafından işe alım süreçlerinde adaylar hakkında daha fazla bilgi almak için kullanıldığı ve profesyonel kimliğini korumak isteyenlerin paylaştıkları bilgileri buna göre seçmeleri gerektiği artık herkesçe bilinen bir gerçek. Geçmişte kişisel ve profesyonel olarak çok net şekilde birbirinden ayrı tutulan ilişkilerin sosyal ağlarda birbirine karışması, itibar yönetiminde önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

“Anket sonuçları da gösteriyor ki sosyal ağlarda geçirilen süre, oldukça fazla. Ancak bu süreyi değerlendirirken artık sadece kişisel arkadaş çevresiyle yapılan paylaşımları ve eğlence amaçlı kullanımı düşünmemeliyiz. Bugün gelinen noktada sosyal medya çok daha geniş bir çerçevede haber - bilgi alma ve iletişime geçme ihtiyacına yanıt veriyor. Gazeteleri, haber kaynaklarını takip etmek veya örneğin tüketici sorunlarımızı ilgili kuruma iletmek için de sosyal medyayı kullanır hale geldik” diyen Yusuf Azoz, mesleki gelişim için de birçok fırsat barındıran bu mecrada geçirilen sürenin kısa vadede giderek daha da artacağını belirtiyor.

Şirketler sosyal ağlara temkinli yaklaşıyor
Şirketinizde bilgisayarınızdan sosyal ağlara bağlanmanıza izin veriliyor mu?
Evet % 38
Evet, ama limit uygulanıyor % 14
Hayır, izin verilmiyor % 48

Çalışma arkadaşlarınız veya yöneticilerinizi sosyal ağlarınıza ekliyor musunuz?
Evet, tümüne ekliyorum % 27
Hayır, hiçbirine eklemiyorum % 25
Bazı ağlara ekliyorum, bazı ağlara eklemiyorum % 48

Gün içinde toplam kaç saatinizi sosyal ağlarda geçiriyorsunuz?
Yarım saat % 34
Bir saat % 21
İki saat % 18
Üç saat ve üzeri % 27

YORUMLAR