Bruksizm, uyku düşmanı!

Medyaloji.net » dünya » Bruksizm, uyku düşmanı!
Bruksizm, uyku düşmanı!

Uyurken diş gıcırdatma yani bruksizm, uykuda konuşma ve horlamadan sonra en sık görülen uyku bozukluğu sorunu.

Yaşamımızın üçte birini uykuda geçirdiğimiz düşünüldüğünde, uykunun insan zihni ve bedeni için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Şehir ve iş hayatına bağlı stresin, dengesiz beslenme alışkanlıklarının ve hareketsizliğin uyku bozukluklarına neden olabildiğini vurgulayan Diş Hekimi Selçuk Özbölük, uyku bozuklukları arasında önemli bir yer tutan uykuda diş gıcırdatma, yani bruksizme dikkat çekti.

Uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olarak tanımlanan bruksizmin görülme sıklığının % 20’lere kadar ulaştığını söyleyen Dt. Özbölük, “Araştırmalar horlama ve uyku apnesi gibi durumların dişlerini gıcırdatan kişilerde daha çok görüldüğünü gösteriyor” diye konuştu.

Diş sıkma ve gıcırdatmanın gece veya gündüz gerçekleşebilen istemsiz bir aktivite olduğunu söyleyen Özbölük, “Bu durumun birçok nedeni var; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları, travmatik yaralanmalar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları, bazı ilaç tedavileri, alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabilir. Hastalar genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmuyor. Hasta bize ancak dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma, kırılma, diş sinirlerinde ölüm, çevre dokularda yaralanma, çene eklem rahatsızlıkları, baş ağrısı ve fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda geliyor. Hastanın eşi ya da yakınları da bu durumdan rahatsız oluyor" dedi.

Özbölük, tedavinin çoğunlukla kişiye özel olduğunu belirtti, “Gece plakları, aktivitenin kontrol altına alınmasını ve meydana gelebilecek patolojik veya fiziksel değişikliklerin önlemesini amaçlar. Rahatsızlığın gece plağı kullanımı, hasta eğitimi ve gerek duyulduğunda fizik ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabildiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak diş gıcırdatmanın altında yatan diğer stres kaynaklı problemler için de bir uzmandan yardım alınmasında fayda var” ifadesini kullandı.

Diş Gıcırdattığınızı Nasıl Anlarsınız?
• Sabah kalktığınızda yanaklarınız ağrıyorsa,

• Ağzınızı rahat açamıyorsanız, açtığınızda ağrı varsa ve gün içinde de ağrı devam ediyorsa,

• Kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa,

• Ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında klik, klak gibi sesler çıkıyorsa, uykuda dişlerinizi gıcırdatıyor olma ihtimaliniz çok yüksek.
 

YORUMLAR