Aswath Damordan'dan Apple'a tavsiye!

Medyaloji.net » anamenü » Aswath Damordan'dan Apple'a tavsiye!
Aswath Damordan'dan Apple'a tavsiye!

New York Üniversitesi Finans Profesörü ve fiyatlama konusunda yaşayan efsane olan Aswath Damordan, son blog yazısını Apple’a ayırdı.

Apple’ın kısa süre önce yaşadığı değer kaybına değinip Apple’a tavsiyeler veren Damordan, “Apple’ın bu olaydan ders çıkarabileceğini” söyleyip, “Biliyorum, tüm bunlar Apple’ı şimdi olduğundan daha da heyecansız bir şirkete dönüştürecek” diyor.

Bunu bir kenara bırakırsak Apple’ın tavisyelerini uyguladığında tekrar değer kazanacağını söyleyen uzmanın Apple’a verdiği 4 tavsiye şöyle:

1)Yatırımcıların güvenini geri kazansınlar: Apple, yatırımcıların güvenini yeniden kazanmaya bakmalı. Her zaman beklentileri karşılayabilen ve yatırımcıların kesin gözüyle baktığı şirket, yeni yollarla yatırımcı bulmalı. Apple’ın bir şekilde yeni yollar aradığını da görebiliyoruz. Son zamanda Amazon’un da yaptığı gibi geniş kitlelere gelir beklentilerini açıklayarak güzel bir yola girdiler. Bu durum bazı yatırımcılar ve analistlerin şirkete kızmasını sağlayacak. Ama bu Apple için iyi bile olabilir.

2)Şeffaf olsunlar: Şirketin yeni ürünler ve uzun vadeli stratejiler konusunda daha açık olması gerekiyor. Apple’ın bu konudaki mahremiyeti iyi bir pazarlama stratejisi diye düşünebilirsiniz. Ama bu yöntem, içi dedikodular ve hayallerle dolu bir bilgi vakumu oluşturuyor. Şirketin rakiplerine fazla sır vermek istemediği için de bu yolda ilerlediğini biliyorum. Ama Apple kadar büyük bir şirketseniz rakipleriniz zarar görmemek için zaten rekabetten kaçınıyorlar. Meseleyi ulusal güvenlik boyutundan çıkarıp işinize bakın.

3)Bir taraf seçsinler: Apple yatırımcılar memnun edecek diye her şeyi aynı andan olmaya çalışmaktan vazgeçmeli. Kendini büyümekte olan bir şirket olarak mı, ya da olgun bir şirket gibi mi görmek istiyor, karar vermeli. Bunlardan birini seçmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Olgun bir şirkette büyüme gösterebilir.

4)Kararlarını arkasında dursunlar: Apple çaylak mı olgun mu olduğuna karar verdikten sonra, seçtiği tarafta kalmalı. Olgun bir şirket olduğuna karar verdiğinde hisse sahiplerine daha büyük ödemeler yapmalı.

YORUMLAR